Firmou otriasol výbuch, do vzduchu sa mohla dostať kyselina

TA3 ČTK
19.11.2019 13:17

Pri výbuchu v areáli prevádzky na likvidáciu nebezpečného odpadu v obci Hamr na Jazeře na severe Česka utrpelo zranenia osem ľudí, z toho dvaja sú v kritickom stave. Na vyšetrenie musia ísť i záchranári kontaminovaní neznámou látkou - ide zhruba o desať ľudí. Informoval o tom hovorca záchranárov Michael Georgiev. Podľa starostu obce zrejme do vzduchu unikla kyselina sírová.

Firmou otriasol výbuch, do vzduchu sa mohla dostať kyselina
reprofoto novinky.cz

Hasiči evakuovali z areálu deväť ľudí a odporučili nevetrať, povedala hovorkyňa hasičov Lucie Hložková. Starosta obce Milan Dvořák povedal, že havária nastala v prevádzke spoločnosti Purum. "Došlo k úniku oblaku pravdepodobne kyseliny sírovej," dodal starosta. Vyšetrovanie havárie si prevzala polícia.

Záchranná služba mala na mieste dva vrtuľníky, jeden z Prahy a druhý z Liberca. Na ARO do Liberca a do Prahy transportovali záchranári dvoch zranených v kritickom stave. "U oboch bola nutná resuscitácia," uviedol Georgiev. Jeden človek podľa neho utrpel stredne ťažké a ďalších päť ľudí ľahké zranenia. "Rozviezli sme ich do okolitých nemocníc," dodal. Pretože boli zasiahnutí neznámou látkou i záchranári, musia ich tiež vyšetriť. "Sú to pre nás teraz pacienti," dodal.

Hasiči majú na mieste štyri jednotky, o výbuchu sa dozvedeli asi o 10.00 h. "K výbuchu malo dôjsť pri miešaní nebezpečných látok, zatiaľ nevieme o aké ide, ktoré boli v kombinácii s vodou," uviedla Hložková. Po výbuchu nastal i menší požiar káblov, ktorý ale podľa hovorcu hasičov už uhasili. "Je to cítiť. Mrak, by ale nemal byť silný, neodporúča sa však vetrať," dodala Hložková. Starosta obce povedal, že občanov varovali rozhlasom a po obci jazdí i mestská polícia. "Odporúčame ľuďom, aby nevetrali a zbytočne nevychádzali von," dodal Dvořák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok