Bratislava má nové námestie, má byť spomienkou na študentov

TA3 TASR
16.11.2019 18:56

Námestie Nežnej revolúcie slávnostne pokrstil primátor hlavného mesta Matúš Vallo spolu s revolucionármi Novembra '89. Pokrstenie je pre Valla spomienkou na odvahu bratislavských študentov, ktorí v podvečer 16. novembra 1989 pochodovali mestom.

Vallo: Patrí hlavne mladým ľuďom

V súvislosti s 30. výročím Nežnej revolúcie tak pomenovali časť Námestia SNP, konkrétne priestor pred Starou tržnicou v centre mesta. "Pomenovanie tohto priestoru nie je prejavom namiereným proti Slovenskému národnému povstaniu. Naopak, týmto najvýznamnejším udalostiam našich novodobých dejín sme zabezpečili dôstojné a rovnocenné miesto vedľa seba v centre Bratislavy," povedal primátor. Myslí si, že miesto pred Starou tržnicou patrí hlavne mladým ľuďom a život znamená pre neho naplnenie slobody, za ktorú sa štrngalo kľúčmi.

Revolucionár a poslanec parlamentu Ján Budaj ľuďom na námestí pripomenul, aby ostali živou verejnosťou, aby ustrážili to, aby ani odporcovia odkazu SNP, ani odporcovia demokracie nikdy neprevážili na Slovensku. S iniciatívou premenovať časť Námestia SNP na Námestie Nežnej revolúcie prišiel ešte v lete Vallo. Argumentoval tým, že Nežná revolúcia, rovnako ako SNP, symbolizujú odpor verejnosti voči totalite a prejavenie vôle občanov po slobode.

Kompromis medzi návrhmi

Pomenovanie priestoru pred Starou tržnicou na Námestie Nežnej revolúcie považuje primátor za najlepší kompromis spomedzi viacerých návrhov. Mesto totiž nové námestia nebuduje a premenovanie celého Námestia SNP či Námestia slobody podľa neho neprichádzalo z viacerých dôvodov do úvahy. "Priestor pred Starou tržnicou je momentálne súčasťou Námestia SNP, historicky to však bolo vždy samostatné námestie s vlastným názvom," zdôvodnilo mesto s tým, že zmena adries sa bude týkať len malého počtu ľudí.

Návrh kritizovali mnohí. Proti iniciatíve sa postavil Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, ktorý vnímal premenovanie ako samoúčelné. Ďalší kritizovali, že priestor pred Starou tržnicou je podľa nich nedôstojné miesto hodné štvrtej cenovej skupiny, dehonestované stánkami a popíjajúcimi ľuďmi. Iní práve v takto "živom a chcenom" priestore vidia najlepší výsledok Nežnej revolúcie. Mesto dostalo k svojmu návrhu 89 pripomienok, väčšina sa týkala žiadosti, aby našlo iné miesto, ktorému by nieslo názov Námestie Nežnej revolúcie. Mesto pripomienky neakceptovalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok