Zabili veliteľa Islamského džihádu, Gaza odpovedala raketami

TA3 TASR
12.11.2019 07:53

Poľný veliteľ palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád Bahá Abú al-Attá prišiel pred úsvitom o život pri leteckom útoku izraelských síl na jeho dom v pásme Gazy. Najmenej jedna ďalšia osoba, žena, bola tiež zabitá pri výbuchu, ktorý sčasti zničil budovu v meste Gaza. Dvaja ďalší ľudia utrpeli zranenia.

Izraelská armáda uviedla vo vyhlásení, že premiér Benjamin Netanjahu schválil operáciu voči al-Attovi, ktorého Izrael obviňuje z uskutočnenia nedávnej série cezhraničných útokov raketami a dronmi, taktiež zo snajperských útokov a z plánovania ďalších.

Islamský džihád vo vlastnom vyhlásení potvrdil smrť al-Attu a pohrozil Izraelu odplatou. Niekoľko minút po tomto vyhlásení už bolo počuť paľbu rakiet vystrelených z Gazy smerom na južný Izrael. Sýrska štátna agentúra neskôr doplnila, že dve rakety zasiahli aj dom jedného z popredných členov ID Akrama Ažúrího, pričom zabili jeho syna a ďalšiu osobu. Redaktor AFP videl na mieste útoku nachádzajúcom sa neďaleko libanonského veľvyslanectva čiastočne zničenú trojpodlažnú budovu.

Izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola (Kipat barzel) ráno zneškodnil najmenej 20 z celkovo asi 50 rakiet vypálených z palestínskeho pásma Gazy.

Letecký útok Izraela zvýšil možnosť vážnej eskalácie medzi ním a palestínskymi militantmi v Gaze ovládanej islamistickým hnutím Hamas. Od roku 2008 došlo medzi oboma stranami už k trom vojnám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok