Začal sa proces s exporadcom Trumpa, čelí viacerým obvineniam

TA3 TASR
5.11.2019 22:59

V americkom Washingtone sa začal súdny proces s bývalým poradcom prezidenta Donalda Trumpa Rogerom Stoneom. Ten čelí obvineniam z krivej výpovede v Kongrese, marenia spravodlivosti a ovplyvňovania svedkov.

Výberom poroty sa v utorok v americkom Washingtone začal súdny proces s Rogerom Stoneon, bývalým poradcom prezidenta Donalda Trumpa, ktorý čelí obvineniam zo lživej výpovede v Kongrese, marenia spravodlivosti či ovplyvňovania svedkov. Obvinenia sa zameriavajú na to, či Stone klamal zákonodarcom o úsilí členov Trumpovho volebného štábu v roku 2016 získať e-maily odcudzené Ruskom a zverejnené na portáli Wikileaks. Cieľom malo byť kompromitovať Trumpovu volebnú súperku Hillary Clintonovú.

Sudkyňa Amy Bermanová Jacksonová povedala, že úvodné reči na začiatku súdneho procesu by mohli zaznieť už v stredu. Stone je takisto obvinený z vyhrážania sa rozhlasovému hlásateľovi Randymu Credicovi s cieľom zabrániť mu poprieť Stoneovo svedectvo pred výborom amerického Kongresu pre kontrolu tajných služieb. Stonea zatkli v januári 2019 na základe zistení tímu osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý vyšetroval zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016, ako aj kontakty ruských predstaviteľov s členmi Trumpovho volebného tímu. Prepustili ho neskôr na kauciu 250.000 dolárov.

Roger Stone je vplyvným členom Republikánskej strany, ktorý je známy ako politický konzultant, lobista a stratég. Od 70. rokov sa podieľal na predvolebných kampaniach politikov ako Richard Nixon, Ronald Reagan, Jack Kemp, Bob Dole či Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok