Tragickú nehodu spôsobil sfetovaný vodič. Známa firma, tvrdí PZ

TA3 TASR
4.11.2019 15:21

Vodič, ktorý sa 18. októbra čelne zrazil s protiidúcim vozidlom a spôsobil smrť 54-ročného spolujazdca v ňom, bol v čase dopravnej nehody pod vplyvom drog. Ako o tom informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová, aktéra nehody mala polícia "v hľadáčiku" pre drogovú trestnú činnosť už dlhšie. Domová prehliadka podozrenie potvrdila.

Tragickú nehodu spôsobil sfetovaný vodič. Známa firma, tvrdí PZ
Facebook.com/PZ

Vyšetreniu sa bránil

Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania sa 30-ročný Ján zo Sobraniec v čase nehody dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke. Dychová skúška uňho prítomnosť alkoholu v dychu nepotvrdila. Na základe príkazu riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach podrobiť vodiča vyšetreniu na zistenie prítomnosti drog pri každej dopravnej nehode s tragickým následkom alebo spôsobenými ťažkými zraneniami bol takémuto vyšetreniu podrobený aj Ján.

"Hoci sa spočiatku tomuto vyšetreniu bránil, pravdepodobne vedel, prečo tak robí. Špecializovaným zdravotníckym pracoviskom bola v jeho krvi zistená prítomnosť metamfetamínu a amfetamínu," uviedla Ivanová s tým, že pre policajtov je Ján "známou firmou".

Hrozí mu až desaťročný trest

Niekoľko dní po nehode preto podľa Ivanovej ďalších slov vykonala polícia v mieste jeho trvalého bydliska v okrese Sobrance domovú prehliadku. "Počas nej bolo nájdené a zaistené plastové vrecúško s obsahom kryštalickej látky a podľa predbežného vyjadrenia kriminalisticko-expertízneho ústavu išlo o 83,20 gramu metamfetamínu s prímesou metylsulfonylmetánu, z množstva ktorého by bolo možné pripraviť najmenej 162 bežných jednorazových dávok drogy," informovala o výsledkoch Ivanová.

Ján bol obvinený zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi a je stíhaný väzobne. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov. "Nie je však vylúčené, že po doručení všetkých výsledkov znaleckého dokazovania dôjde aj k zmene právnej kvalifikácie na prísnejšiu trestnú sadzbu," uzavrela Ivanová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok