Za zverejnenie mafiánskych zoznamov obvinili policajtku

TA3, TASR
10.10.2011 13:16

Dnes bolo pre trestný čin zneužitia právomocí verejného činiteľa vznesené obvinenie voči príslušníčke Úradu boja proti organizovanej kriminalite, ktorá poskytla údaje zo zoznamov, ktoré médiá neskôr označili ako mafiánske, neoprávneným osobám.

Na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s policajným prezidentom Jaroslavom Spišiakom a generálnym riaditeľom sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR Borisa Beňu to povedal minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). "Minulý týždeň prešla kontrolou na polygrafe, ktorý odhalil, že nehovorí pravdu," doplnil Lipšic s tým, že ide o služobne mladšiu príslušníčku, ktorá nastúpila na úrad v roku 2007.

Dodal, že sa začalo konanie súvisiace s jej prepustením z Policajného zboru. "Išlo o individuálne zlyhanie policajtky," dodal Lipšic. Pripomenul, že pri odhalení úniku informácií pomohol výsluch na polygrafe. "Systém bol nastavený tak, že akékoľvek podozrenie sa skúma na polygrafe. Námatkovo sa na polygrafe testujú aj ďalší pracovníci," doplnil Lipšica policajný prezident Spišiak.

Beňa dodal, že obvinená citlivé údaje prekopírovala na svoj USB kľúč, neskôr na notebook tretej osoby a napokon ich poskytla ďalším nepovolaným osobám. Spišiak ešte 5. októbra uviedol, že v prípade aktuálne zverejnených zoznamov nejde o účelovo vypracované zoznamy členov organizovanej kriminality. "Ide o súbory mien, ktoré sa nachádzajú v určitých celkoch slúžiacich na dokumentovanie štruktúr zločineckých skupín v Bratislave," vysvetlil vtedy policajný prezident.

Podľa neho nie sú všetky osoby na zoznamoch kmeňovými členmi zločineckých skupín. "V medializovaných zoznamoch sú uvedené aj osoby, ktoré sa na základe operatívneho rozpracovania záujmových osôb objavili ako kontakty záujmových osôb, napríklad obchodní partneri alebo právni zástupcovia. Tieto osoby nie sú predmetom operatívneho rozpracovania," dodal Spišiak, ktorý v tejto súvislosti odmietol nazývať zverejnené zoznamy ako mafiánske.

"Odcudzená bola len tá časť informačnej databázy, ktorá slúži na základnú všeobecnú orientáciu pre určených pracovníkov Úradu boja pri organizovanej kriminalite a je si ju teda možné na základe striktne stanovených pravidiel vyžiadať kedykoľvek, keď je to zo služobného dôvodu potrebné," vysvetlil 5. októbra Spišiak. Uniknuté informácie podľa neho nie sú prekážkou pre ďalšie operatívne rozpracovanie zločineckých skupín alebo vyšetrovanie konkrétnych káuz.

Pozrite si celú tlačovú besedu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok