Mohutný výbuch plynu pri hraniciach zranil aj jedného Slováka

TA3 ČTK TASR SITA
12.12.2017 10:36

V slovensko-rakúskom pohraničí, v obci Baumgarten an der March, vybuchol plynový terminál. Najmenej jedna osoba zahynula, najmenej 18 sa ich zranilo. Zranenia utrpel aj jeden Slovák. Na mieste zasiahli záchranné zložky vrátane vrtuľníkov. Udalosť nahlásili TA3 mnohí diváci, ktorých vystrašil mohutný výbuch aj následné otrasy.

Výbuch sa odohral pred deviatou hodinou ráno, kompetentní zisťujú príčiny. Podľa svedkov sa po ňom otriasli budovy aj v blízkych slovenských obciach. Bolo vidno aj obrovské plamene, ktoré šľahali z miesta nešťastia. Oheň sa už hasičom podarilo uhasiť.

Dolnorakúska polícia vyzýva vodičov, aby sa obci, ktorá leží neďaleko Bratislavy, vyhli. Spoločnosť OMV, ktorá zariadenie spravuje, potvrdila, že výbuch nastal v plynovom rozbočovači. Podľa hovorcu hasičov Franza Respergera explodoval plynovod, ktorý sa nachádzal pod zemou. Výbuch spôsobil požiar, ktorý zachvátil šesť budov a niekoľko automobilov. Dym z neho dosahuje niekoľko kilometrov.

Poškodená stanica slúžila na čerpanie zemného plynu z plynovodu, ktorý vedie z Ruska. Ide o najväčšiu takúto stanicu v Rakúsku. Nachádzajú sa tam dve podzemné stanice, kde sa plyn čerpá a skladuje, ale zatiaľ nie je jasné, či prípadne ako boli zasiahnuté. Stanicou každoročne prejde 40 miliárd m3 zemného plynu do Rakúska, ale aj do západnej, južnej, severnej a juhovýchodnej Európy.

Mohutný výbuch v rakúsko-slovenskom pohraničí spôsobil mimoriadnu situáciu aj vo Vysokej pri Morave. Starosta Dušan Dvoran potvrdil, že bol blízko k vyhláseniu evakuácie obce. Dvoran uviedol, že k výbuchu malo prísť na tranzitnom plynovode medzi Vysokou pri Morave a rakúskou obcou Baumgarten an der March. "Bolo to asi 500 metrov od nás, obrovský výbuch a potom plamene až do výšky 100 m," opísal situáciu. "Bál som sa, že sa to bude šíriť smerom k nám," dodal.

Silnú detonáciu i plamene spozorovali obyvatelia viacerých slovenských sídel pri rakúskych hraniciach – napríklad v Devínskej Novej vsi, ale i Stupave.

Slovenské ministerstvo vnútra ponúklo rakúskej strane pomoc. Slovenský plynárenský priemysel ubezpečil zákazníkov, že mimoriadna udalosť v Rakúsku nemá žiadny vplyv na dodávky plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok