Strhnuté strechy i vyvrátené stromy. Slovenskom sa prehnala víchrica

TA3 TASR SITA
12.12.2017 09:32

Stovky hasičov mali plné ruky práce s odstraňovaním škôd, ktoré na Slovensku v posledných hodinách napáchal silný vietor. Obce Vysoká nad Kysucou a Terchová vyhlásili mimoriadnu situáciu. Bez elektrického prúdu je 60 tisíc odberateľov. Lyžiarske stredisko Jasná zostalo uzatvorené, uzatvoriť museli aj príjazdovú cestu do doliny.

Najväčšie problémy okolo Žiliny

Pretrvávajúci silný nárazový vietor si za posledných 24 hodín vyžiadal nárast výjazdov hasičov. "Pri viac ako 160 udalostiach, spôsobených silným nárazovým vetrom, zasahovalo spolu 574 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

"Najčastejšie bola ich pomoc potrebná v Žilinskom kraji, kde pri 64 udalostiach rôzneho charakteru zasahovalo až 233 hasičov," spresnila. "V Trnavskom kraji zasahovalo pri 34 výjazdoch 127 hasičov, v Trenčianskom kraji vyslali 73 hasičov k 24 prípadom súvisiacich s vetrom. V Bratislavskom kraji zasahovalo 67 hasičov pri 19 udalostiach," dodala. Situácia v Nitrianskom, Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom kraji bola podľa jej slov pokojnejšia.

"Hasiči zasahovali najčastejšie pri odstraňovaní popadaných stromov, ktoré v mnohých prípadoch zahatali cestné komunikácie, či spadli na drôty elektrického vedenia a pretrhli ich," priblížila Farkasová. Na niektorých miestach bolo potrebné odstrániť spadnuté stromy zo zaparkovaných vozidiel. Silný vietor uvoľnil aj niekoľko plechových striech, ktoré ohrozovali okolie.

Desaťtisíce domácností bez prúdu

V Žilinskom kraji zostalo bez elektrickej energie viac ako 60.000 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie, informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.     

Najviac je postihnutá horná Orava a Liptov, kde je bez prúdu viac ako 30.000 domácností. Najväčšie výpadky sú v Námestove a okolí, v Nižnej, Podbieli, Krivej, ale aj v Pucove, Zákamennom a v Zázrivej. Na Liptove trápia poruchy hlavne Liptovský Mikuláš, Demänovskú Dolinu, Dúbravu a Liptovské Kľačany. Rozsiahle výpadky sužujú aj okolie Žiliny, časť Kysúc, najmä Turzovku, Dlhú nad Kysucou a Vysokú. SSE-D eviduje poruchy aj v Rajeckej Lesnej, Fačkove, Hornej Maríkovej, a tiež v Makove a okolí.

Lyžiarske stredisko Jasná Nízke Tatry museli uzatvoriť zo severnej aj južnej strany, jeden jazdný pruh sa však už podarilo sprejazdniť. Na cestu v Demänovskej Doline spadol okrem stromov aj stĺp vysokého napätia a stredisko ostalo bez elektrickej energie. "Vjazd do lokality je len na vlastné riziko z dôvodu opráv elektrického vedenia (padania stromov)," uviedlo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok