Prečo nás trápi zimná depresia? Jeden národ je voči nej imúnny

TA3 ČTK
16.12.2017 10:02

U mnohých ľudí sa nálada mení podľa ročného obdobia, u niektorých ide ale o skutočnú chorobu: o depresiu. Najrozšírenejšou formou je tá, ktorú nazývame zimná depresia. Začína sa na jeseň a končí s príchodom jari.

Prečo nás trápi zimná depresia? Jeden národ je voči nej imúnny
ČTK

Potreba jesť sladké

Nielen príznaky spojené s depresiou, ale aj mimoriadna potreba konzumovať sacharidy, ktoré prispievajú k zvyšovaniu hmotnosti, vedú k tomu, že je sezónna afektívna porucha považovaná za ľahšiu formu depresie. V skutočnosti však ide o inú verziu tej istej choroby.

"Osoby, ktoré trpia sezónnou afektívnou poruchou, sú na tom rovnako, ako tí, ktorí sú zasiahnutí skutočnou depresiou," hovorí Brenda McMahonová z Kodanskej univerzity. Podľa nej "môžu vykazovať depresívne stavy aj mimo kritické obdobie, problémy ich ale najčastejšie postihujú iba v tomto období. Existujú ľudia, ktorí trpia tým, čo označujeme za subsyndróm".

godiva-and-toys-for-tots-launch-hot-chocolate-for-a-cause-program-with-emmy-rossum-bb62c82b2f884f1ab7553f9884b54019_7f000001-64a0-f420.jpeg

Ide o 10 až 15 percent obyvateľov, ktorí vykazujú mnohé depresívne príznaky, aj keď u nich nie je porucha klinicky preukázaná. Zimnou depresiou trpia predovšetkým ženy v dospelom veku: ide o 80 percent z celkového počtu postihnutých. Medzi neurotransmitery, ktoré majú vplyv na zimnú depresiu, patria najmä serotonín. Ten reguluje pocity šťastia a úzkosti a teda aj náladu.

germany-sunrise-10930-501447c5dede4b6cab39dba510c71ff0_7f000001-7067-8291.jpg

Šťastní ostrovania

"Medzi estradiolom, teda hlavným ženským pohlavným hormónom, a prenosom serotonínu je úzka súvislosť. Myslíme si, že meniace sa úrovne estradiolu v životných fázach, ako je puberta a obdobie po pôrode, môžu ovplyvňovať produkciu serotonínu," hovorí McMahonová.

Uvedená porucha je zrejme rozšírenejšia v závislosti od vzdialenosti od rovníka, výnimkou je však Island. "Islanďania sú pred sezónnou afektívnou poruchou zrejme geneticky chránení. V porovnaní napríklad s Kanadou, kde je táto porucha viac rozšírená, je na Islande počet prípadov sezónnej afektívnej poruchy veľmi obmedzený," poznamenal Robert Levitan z Torontskej univerzity. Dôvod? Znovu sa tu hlási o slovo serotonín a variácie génu, ktorý kontroluje jeho prenos. Ľudia, ktorí sú menej ohrození sezónnou afektívnou poruchou, majú taký variant, ktorý vedie k zvýšeniu tvorby serotonínu v zimnom období.

jkl_7f000001-727a-80cb.jpg

Sezónnu afektívnu poruchu je možné zmierniť terapiou svetlom, ktoré stimuluje produkciu neurotransmiterov ako je práve serotonín. U tých, ktorí trpia ťažšou formou poruchy, ale táto terapia nestačí. Musí sa kombinovať s ďalšou liečbou. Ako doplnková terapia môže byť podávaný tryptofán, čo je aminokyselina, ktorú si ľudské telo premení v serotonín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok