Kočner sa pýtal na vek atramentu, pripustil svedok v kauze zmenky

TA3 TASR
17.10.2019 13:53

Jozef Dučák, ktorý figuruje v kauze Technopol, pozná obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera skoro 40 rokov, o kauze zmeniek však počul len z médií. Uviedol to vo svojej svedeckej výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu.

Kočner sa pýtal na vek atramentu, pripustil svedok v kauze zmenky
TASR/Jakub Kotian

Na pokyn Tótha sa stretol so Zsuzsovou

Podľa vlastných slov s Marianom Kočnerom riešil aj rôzne obchodné vzťahy a po tom, čo ho vzali do väzby komunikoval aj s bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby Petrom Tóthom. Ten ho po zadržaní Kočnera poveril, aby sa obrátil na Štefana Agha. Ten je v kauze zmeniek tiež obvinený, vyčlenili ho však na samostatné konanie.

„Mal som sa pýtať na nejaké papiere, myslím, že zmluvy o vyplňovacom práve," povedal s tým, že Štefan Agh sa s ním o tomto nechcel baviť. Zároveň poprel, že by mal Kočner v minulosti zabezpečovať starý papier, tlačiareň alebo atrament. Pripustil však, že keďže má stredné chemické vzdelanie, obžalovaný podnikateľ sa ho pýtal na problematiku určovania veku atramentu.

Pred súdom tiež povedal, že na pokyn Petra Tótha sa po zadržaní Kočnera stretol s Alenou Zsuzsovou. Tá je obvinená v kauze vraždy Jána Kuciaka. On jej však odovzdal len nejakú krabicu, pričom nevie, čo v nej bolo. V poobedňajších hodinách by mal pred súdom vypovedať podnikateľ Ján Kováčik.

Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Kočner a bývalý riaditeľ televízie Markíza Rusko. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch. Žalovaným v prvom rade bol Rusko. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaný v druhom rade.

Posudky pravosť nepreukázali

Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Pavol Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana Kočnera, ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek.

Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000. Ešte v občianskoprávnom konaní spoločnosť navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade zmenky v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

Znalecké posudky v tomto prípade predložili aj Kočner a Rusko, pravosť zmeniek však podľa Markízy nepreukázali. Spoločnosť takisto pripomína, že podľa Kočnera a Ruska navrhol situáciu okolo kúpy Gamatexu riešiť prostredníctvom zmeniek dnes už nebohý právnik Ernest Valko, ktorý vystupoval ako právny poradca Gamatexu. „Valko by sa v roku 2000 poradenstvom pre Gamatex dostal do zjavného konfliktu záujmov, keďže bol podpredsedom Rady Slovenskej republiky pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá rozhodovala o licencii v prípade daného sporu,“ konštatuje Markíza.

Rusko: Účtovníctvo bolo v zlom stave

Rusko trvá na svojej verzii, že zmenky boli súčasťou urovnania kauzy Gamatex, teda sporu o televíziu pred parlamentnými voľbami v roku 1998. Pokiaľ by ich ako vtedajší riaditeľ televízie nevystavil, mohlo to podľa neho ohroziť existenciu Markízy, a hrozila by jej strata licencie. Viacerí bývalí predstavitelia Markízy však pred súdom popreli, že by o existencii zmeniek vedeli.

Rusko to vysvetľuje tým, že zmenky neuviedol v účtovníctve, keďže bolo vinou jeho vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej v zlom stave. Volzovú pritom viní aj z uznania neexistujúceho dlhu, pre ktorý sa podľa neho televízia dostala do dražby. O zmenkách tiež Rusko nepovedal novým majiteľom Markízy, ktorým predal svoj vlastnícky podiel. Dôvodom podľa neho bolo, že si myslel, že dlh bude môcť uhradiť sám. Rusko stojí pred súdom aj v inej trestnej veci, čelí obžalobe z objednávky vraždy jeho bývalej spoločníčky Volzovej. Kočner je tiež obvinený v ďalších kauzách, vrátane vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok