Čaputová sa chce pre nahrávku stretnúť so Sakovou i Lučanským

TA3 TASR
17.10.2019 12:30

Prezidentka Zuzana Čaputová si myslí, že Slovensko v súvislosti so zverejneným nahrávky Gorila prechádza síce neľahkým, ale zato očistným procesom. Potvrdila, že sa chce pre nahrávku stretnúť s ministerkou vnútra Denisou Sakovou, policajným prezidentom Milanom Lučanským a predstaviteľmi generálnej prokuratúry. Presný dátum zatiaľ neuviedla.

Čaputová sa chce pre nahrávku stretnúť so Sakovou i Lučanským
SITA/Alexandra Čunderlíková

Je rada, že veci vyšli na povrch

Hlava štátu je rada, že veci súvisiace s kauzou vychádzajú na povrch. "Sú to nepochybne závažné skutočnosti, ktoré boli publikované. Je nesmierne dôležité, aby vyšetrovanie prebehlo čo najskôr a efektívne, aby všetci vedeli, či došlo k spáchaniu trestných činov a kto sa ich dopustil," povedala Čaputová.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Rovnako spochybňuje autenticitu nahrávky.

Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006.

Zmeny, ktoré by ohrozili alebo negatívne zmenili rámec fungovania občianskej spoločnosti, Čaputová nikdy nepodporí. Považuje tiež za dôležité udržať štandard legislatívneho aj finančného prostredia pre občianske a spoločenské iniciatívy. Povedala to na konferencii Orbis Civitates, kde sa stretli predstavitelia mimovládnych organizácií. Tretí sektor považuje prezidentka za základný pilier spoločnosti a má tiež pocit, že Slovensko je v tejto oblasti zrelé.

Eviduje priveľkú byrokraciu

"Aj keď si držíme vysoký legislatívny štandard, so znepokojením sledujem, ako sa niektoré extrémistické a populistické sily snažia v parlamente presadiť zmeny s cieľom zastrašiť aktívnych občanov a obmedziť činnosť občianskych iniciatív," uviedla.

Na otvorení konferencie sa zúčastnila aj ministerka vnútra Denisa Saková, ktorá pripomenula, že tretí sektor má nezastupiteľnú úlohu vo svojej inovatívnej práci. "Úspešné nápady a odporúčania v malom môže vždy verejný sektor pretaviť do niečoho väčšieho a realizovať to plošne," uviedla s tým, že mimovládne organizácie často suplujú a dopĺňajú úlohy štátnej správy a privátneho sektora.

Prezidentka poznamenala, že tretí sektor je pre ňu mimoriadne dôležitý, keďže v ňom 19 rokov pôsobila, a chce sa aj naďalej zaujímať o problémy, ktoré mimovládne organizácie trápia. Eviduje priveľkú byrokraciu, nejasnosti pravidiel pri čerpaní eurofondov a financií od štátu či diskrimináciu niektorých žiadateľov o grant. "O tieto problémy sa budem zaujímať u príslušných ministrov, predstaviteľov štátnej správy a samospráv," skonštatovala Čaputová. Útoky na donorov občianskej spoločnosti vytvárajú podľa prezidentky iba "fiktívny problém s financovaním aktivít tretieho sektora zo zahraničia".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok