Nobelovu cenu udelili za experimentálny prístup k zníženiu chudoby

TA3 TASR
14.10.2019 12:20

V Štokholme oznámili laureátov Nobelovej ceny za ekonómiu. Tohtoročné ocenenie získala trojica ekonómov Abhijit Banerjee, Esther Duflová a Michael Kremer za experimentálny prístup zmierňovania globálnej chudoby.

Laureáti 51. Ceny Švédskej ríšskej banky za ekonómiu, ako sa takzvaná Nobelova cena za ekonómiu oficiálne nazýva, podľa vyhlásenia Kráľovskej akadémie vied "výrazne zlepšili naše možnosti boja s globálnou chudobou". Ich nový experimentálny prístup prispel k transformácii rozvojovej ekonomiky.

Aj napriek výrazným zlepšeniam je podľa švédskej akadémie vied znižovanie globálnej chudoby vo všetkých formách jedným z najnaliehavejších problémov ľudstva. Tohtoroční laureáti priniesli nový prístup k získavaniu spoľahlivých odpovedí týkajúcich sa spôsobov boja s globálnou chudobou. V krátkosti spočíva v rozdelení problému na menšie, ľahšie zvládnuteľné otázky, napríklad hľadanie najúčinnejších intervencií vedúcich k zlepšeniu vzdelávania alebo zdravia detí.

Laureáti ukázali, že odpovede na tieto menšie, konkrétnejšie formulované otázky sa často najlepšie získavajú prostredníctvom starostlivo pripravených experimentov medzi ľuďmi, ktorých sa dané problémy najviac týkajú. Banerjee a Duflová pôsobia na Massachusetts Institute of Technology a spoločne napísali niekoľko kníh, Kremer na Harvard University. Duflová sa narodila v roku 1972 v Paríži a je najmladším laureátom ceny v histórii. Takisto je len druhou ženou, ktorá ju získala po Elinor Ostromovej (2009).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok