V Poľsku bez prekvapenia, voľby s prehľadom vyhrala PiS

TA3 TASR
13.10.2019 21:39

Víťazom parlamentných volieb v Poľsku sa podľa prieskumov medzi voličmi vychádzajúcimi z volebných miestností so ziskom 43,6 percenta hlasov stala vládnuca strana Právo a spravodlivosť.

Opozičnú centristickú a proeurópsku Občiansku koalíciu podľa citovaného prieskumu spoločnosti Ipsos podporilo 27,4 percenta ľudí. KO združuje okrem iných aj centristickú Občiansku platformu, propodnikateľskú liberálnu stranu Moderná, proeurópsku liberálnu Iniciatívu Poľska a Zelených. Podľa ústrednej volebnej komisie dosahovala volebná účasť o 17.00 h SELČ 45,94 percenta. Oficiálne výsledky by mali byť známe do utorka.

Viac ako 30 miliónov registrovaných voličov si vyberalo 460 poslancov dolnej snemovne a 100 senátorov. Vláda PiS v Poľsku po svojom nástupe v roku 2015 spustila rozsiahle reformy, ktoré sú podľa nej potrebné na boj proti korupcii, a tiež reorganizáciu súdnictva stále nezbaveného vplyvov z éry komunizmu, ako vláda tvrdí. Brusel však opakovane obvinil Varšavu, že v dôsledku jej krokov hrozí narušenie zásad právneho štátu, ku ktorým sa Poľsko prihlásilo vstupom do Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok