Prokurátor nepoprel správy s Kočnerom, úplatky a ovplyvňovanie áno

TA3 TASR
11.10.2019 16:39

Nielen v súdnictve, ale aj na prokuratúre mal zrejme Marián Kočner svojich ľudí. Naznačuje to ďalšia časť údajnej komunikácie z Kočnerovej Threemy, tentoraz s prokurátorom Bystríkom Palovičom. Upozornil na to Denník N.

Matovič: Prečo GP nekoná?

Predseda opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič vyzýva generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby „odstavil“ z pozície prokurátora Bystríka Paloviča v súvislosti s údajnou komunikáciou s Marianom Kočnera. Čižnár má podľa Matoviča k dispozícii tieto informácie od konca mája, respektíve začiatku júna. „Prečo nekonáte viac ako štyri mesiace v tejto veci?“ pýta sa líder OĽANO generálneho prokurátora. Ten mal koncom mája vydať pokyn dozorovým prokurátorom vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka, aby ho informovali o akýchkoľvek stykoch prokurátorov so „závadovými“ osobami.

O údajnej komunikácii Paloviča s Kočnerom tak má podľa Matoviča vedieť už štyri mesiace. Palovič mal taktiež podľa Matoviča pred komunálnymi voľbami v roku 2014 krivo obviniť poslanca národnej rady Gábora Grendela. „Samozrejme, to musela neskôr zastaviť generálna prokuratúra, lebo to bolo celé postavené na absolútnych výmysloch,“ dodal Matovič.

GP: Nie sú obvinení, nemá dôvod konať

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nemá dôvod na prijatie opatrení voči prokurátorom, pokiaľ nie sú obvinení. Reagoval tak na Matovičovu výzvu, aby „odstavil“ Bystríka Paloviča z funkcie prokurátora. „Pokiaľ bude prokurátorovi vznesené obvinenie, bude mu bezodkladne pozastavený výkon funkcie,“ priblížila Čižnárovo stanovisko hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Podľa stanoviska prokuratúry informovali dozoroví prokurátori ÚŠP Čižnára, že by zo spomínanej komunikácie „mohlo vyplynúť podozrenie z kontaktov niektorých prokurátorov s osobou M. K.“ Polícia na základe týchto skutočností a po preverovaní na pokyn prokurátorov ÚŠP začala trestné stíhanie vo veci a nie voči konkrétnemu páchateľovi, čiže nebol zo skutku zatiaľ nikto obvinený, rovnako ako v prípade komunikácie sudcov s Marianom Kočnerom.

Vo veci tvrdenia Matoviča, že má generálny prokurátor prístup do spisu z povahy svojej funkcie prokuratúra, ozrejmila, že majú prístup k spisu iba oprávnené osoby, a to príslušný vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor. „Dozorujúci prokurátor sa s predmetnou komunikáciou oboznámil začiatkom augusta a následne bolo bezodkladne začaté trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu korupčného charakteru a súčasne bol o tejto skutočnosti informovaný aj generálny prokurátor,“ píše sa v stanovisku.

Bystrík Palovič je prokurátorom Okresnej prokuratúry Bratislava I, ktorý mal podľa Denníka N komunikovať s Kočnerom cez šifrovanú aplikáciu Threema. V nej sa mali dohadovať o ovplyvňovaní trestných stíhaní Kočnera. Palovičovi NAKA zabavila mobilný telefón koncom augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok