Hľadači pokladov prehľadávajú bahnité brehy. Oplatí sa to

TA3 ČTK
13.10.2019 19:51

Žena prehrabáva bahnité brehy Temže a v nánosoch nachádza ozdobný špendlík zo 16. storočia. Zoberie ho, usuší a pridá do svojej malej zbierky, píše agentúra AFP. Prehrabávači bahna pátrajú po dávnych artefaktoch, ktoré ukrýva rieka.

Hľadači pokladov prehľadávajú bahnité brehy. Oplatí sa to
SITA/AP

Stáročia sliedenia v blate

Angličanka, hľadačka artefaktov, má slabosť pre kovové špendlíky, ktoré pred stáročiami vyrobili poctivou ručnou prácou. Vďaka nim cestuje časom a kráča po stopách tých, ktorí sa popri Temži prechádzali za starých čias. Prehrabávači bahna, mudlarks, sliedili po stáročia popri londýnskych brehoch v nádeji, že objavia stratené alebo odhodené predmety, ktoré by mohli predať. Tradícia dosiaľ prežíva vďaka skupine nadšencov.

Za 20 rokov našla Lara Maiklemová pri rieke riad, striebornú mincu z čias Karola I., slonovinové predmety a hlinené fajky z 18. storočia. "Sú to maličkosti zo všedného života starého Londýna, ktoré zbierame v bahne po každom vzostupe vody. Je to ako veľká kniha histórie," hovorí.

Prehrabávači bahna, mudlarks, sliedili po stáročia popri londýnskych brehoch v nádeji, že objavia stratené alebo odhodené predmety, ktoré by mohli predať. Tradícia dosiaľ prežíva vďaka skupine nadšencov.

Puška, zlato aj kosti

Mnoho riek a potokov, ktoré pretekali Londýnom, vyschlo, ale Temža stále majestátne plynie srdcom metropole. Vzostup vody za sebou zanecháva mnoho stôp, zvlášť na bahnitých brehoch. Svedčí o stáročiach života, práce aj o smrti. "Je to lov pokladov," konštatuje Lara Maiklemová a s hlavou sklonenou, s očami upretými na zem kráča po brehu.

Jedným z jej najvzácnejších nálezov je zlatý gombík z obdobia Tudorovcov (1485-1603). Vzhľadom k jeho vysokej hodnote bola nútená oznámiť nález úradom. A najpozoruhodnejší nález? Puška s odpílenou hlavňou, v ktorej ešte boli náboje. Vyhrabala aj ľudské pozostatky, ich nález zasa musela oznámiť polícii.

Hľadačka bahenných pokladov vraj svoje nálezy nepredáva. "Je to kontakt s históriou, ktorú milujem," hovorí. Nachádza aj slávne šesťpencové mince, ktoré v 17. a 18. storočí hádzali do rieky páry, ktoré si nemohli dovoliť snubné prstene, ako záväzok lásky. Maiklemová napísala o svojej záľube knihu s názvom Mudlarking a jej nálezy môžete obdivovať na Facebooku, Twitteri a Instagrame.

Plno odporných vecí a smrad

Maiklemová patrí do kolektívu prehrabávačov bahna na sociálnych sieťach. Tí spolupracujú s Londýnskym múzeom, ktoré im pomáha identifikovať nálezy. Niektoré artefakty sú momentálne vystavené v expozícii s názvom Tajomstvo riek. "Temža je najväčšou archeologickou lokalitou mesta, je však zraniteľná a krehká a mudlarks robia vynikajúcu prácu a pomáhajú zachraňovať informácie, ktoré rieka skrýva," hovorí konzervátorka múzea Kate Sumnallová.

Na to, aby ste mohli prehrabávať brehy Temže, potrebujete predovšetkým získať povolenie správy Londýnskeho prístavu. Prechádzky popri rieke prinášajú pokoj, ktorý v meste tak ľahko nenájdete, prehrabávanie brehov však nemusí byť vždy príjemné.

Temža je síce čistejšia než v minulosti, ale stoky, ktoré pochádzajú z 19. storočia, ústia často vo vodách rieky. Treba si dávať pozor aj na striekačky a sklenené črepy. Stačia silnejšie dažde, aby boli brehy rieky odpudivé, hovorí Maiklemová, ktorá pre istotu nosí plastové rukavice. "Je tu plno odporných vecí a smrdí to," dopĺňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok