Prezidentka vybrala ústavných sudcov, neuspeli známe mená

TA3 SITA TASR
10.10.2019 10:08

Ústavný súd bude môcť po dlhých mesiacoch paralýzy konečne pracovať v normálnom režime. Po tom, ako poslanci vo verejnej voľbe zvolili aj zvyšných kandidátov na košických sudcov, na ťahu bola prezidentka. Zuzana Čaputová si po dôkladnom zvážení vybrala tých, ktorí budú obliekať najcennejší talár najbližších 12 rokov.

Procházka ani Švecová neuspeli

Čaputová sa rozhodla, že spomedzi kandidátov nevyberie viaceré známe mená. Radoslav Procházka ani Daniela Švecová na košický súd neodídu, šestica zvolených je táto:  Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Straka, Rastislav Kaššák, Miloš Maďar a Martin Vernarský. 

Ako uviedla Čaputová v príhovore po vymenovaní, verí, že noví ústavní sudcovia prispejú k spravodlivosti a dôvere v súdnu moc. Pripomenula aj excesy sudcov a zdôraznila, že spoločnosť potrebuje dôverovať tomu, že sudcovský stav sa sám dokáže s týmito excesmi vyrovnať. Občanov žiada, aby pri volaní po spravodlivosti boli aj oni spravodliví. "Pri výbere ústavných sudcov som dôkladne zvažovala a posudzovala schopnosti každého z kandidátov, ktorých mi predložila Národná rada SR. Zvažovala som splnenie odborných a osobnostných predpokladov, k čomu výrazne prispel hlavne nový inštitút verejného vypočutia. Veľmi dôležité bolo aj kritérium osobnej integrity, zohľadňujúc informácie zo všetkých verejne dostupných a mne známych zdrojov. Prihliadala som tiež na hlasy, ktoré získali jednotliví kandidáti od poslancov Národnej rady," skonštatovala prezidentka.

Zvolení sudcovia:
Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Straka, Rastislav Kaššák, Miloš Maďar a Martin Vernarský.

Zoznam kandidátov
Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Melicher, Peter Straka, Pavol Boroň, Marek Tomašovič, Martin Vernarský, Patrik Palša, Miloš Maďar, Pavol Malich, Rastislav Kaššák, Daniela Švecová, Michal Truban, Radoslav Procházka, Edita Pfundtner.

Pellegrini: Končí sa dlhá sága

Vyjadril sa aj predseda parlamentu Andrej Danko, podľa ktorého prezidentka využila svoje právo. Poďakoval každému, kto prispel k tomu, že Ústavný súd je funkčný. Podľa premiéra Petra Pellegriniho sa vymenovaním končí dlhá sága. "V demokratickej spoločnosti musí byť takáto ustanovizeň v plnej sile," uviedol.

Ústavný súd pracoval od polovice februára v značne obmedzenom režime. Vtedy sa uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Teoreticky jednoduchá vec sa v praxi stretla s poriadnymi problémami, poslanci na niekoľkokrát nedokázali v tajnej voľbe zvoliť dostatok kandidátov na sudcov, pomohla až verejná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok