Veľká invázia sa začala. Turci spustili vojenskú operáciu v Sýrii

TA3 TASR SITA
9.10.2019 15:30

Turecko spustilo vojenskú operáciu v severnej Sýrii namierenú proti Kurdom a teroristom z Islamského štátu. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tým, že do regiónu chce priniesť mier.

Operácia Mierová jar

"Turecké ozbrojené sily spolu so Sýrskou národnou armádou práve spustili operáciu Mierová jar proti teroristom z PKK/YPG a Dáišu (arabský akronym tzv. Islamského štátu) v severnej Sýrii. Naším cieľom je zabrániť vytvoreniu teroristického koridoru cez naše južné hranice, ako aj nastolenie mieru v tejto oblasti," napísal na Twitteri turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 

Sýrsky režim Bašára Asada vyhlásil, že sa postaví proti tureckej invázii. Oznámili to tlačové agentúry AFP, DPA a AP.
Damask "je odhodlaný a pripravený vzoprieť sa tureckému útoku všetkými legitímnymi prostriedkami", povedal nemenovaný zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí pre štátnu tlačovú agentúru SANA.

Kurdská Autonómna samospráva na severe a východe Sýrie (Rožavaja Kurdistané) pred inváziou vyzvala miestne obyvateľstvo, aby sa pripojilo k obrane proti Turkom
. "Vyzývame náš ľud zo všetkých národnostných skupín, aby sa presunul k hraniciam s Tureckom a kládol tam v týchto chúlostivých a historických časoch odpor," uviedla samospráva vo svojom vyhlásení, pričom ohlásila "trojdňovú všeobecnú mobilizáciu na severe a východe Sýrie". Predstavitelia kurdskej samosprávy sa zároveň obrátili na medzinárodné spoločenstvo a požiadali ho, aby si splnilo svoju povinnosť v čase, keď jej obyvateľstvu hrozí "humanitárna katastrofa"

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok oznámil, že Turecko je pripravené začať vojenskú operáciu proti kurdským silám na severovýchode Sýrie po tom, ako dostal "zelenú" od prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa. Ten rozhodol o stiahnutí amerických vojsk z tejto oblasti, čo vyvolalo v Spojených štátoch ostrú kritiku.

Američania v tom Kurdov nechali

Erdogan v pondelok oznámil, že Turecko je pripravené začať vojenskú operáciu proti kurdským silám na severovýchode Sýrie po tom, ako dostal "zelenú" od prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa. Ten rozhodol o stiahnutí amerických vojsk z tejto oblasti, čo vyvolalo v Spojených štátoch ostrú kritiku. Washington sa totiž podľa odporcov tohto kroku odvracia od Kurdov, ktorí priniesli v Sýrii veľké obete v bojoch proti teroristickej organizácii IS.

Iránska štátna televízia pred inváziou prekvapila oznámením, že Islamská republika, ktorá s vojenskou operáciou nesúhlasí, začala neďaleko svojich hraníc s Tureckom vojenské cvičenie za účasti armádnych jednotiek pre špeciálne operácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok