Hanbím sa. Kalavská prehovorila o kauze chlapca s nádorom

TA3 SITA TASR
7.10.2019 16:19

Ministerka zdravotníctva sa vyjadrila k ostro sledovanej kauze chlapca, ktorý leží vo vážnom stave a potrebuje ďalšiu operáciu mozgu. Zvládne prevoz do vedľajšej budovy? Jeho prípad rozdelil neurochirurgov, ktorí vyzvali ministerku, aby rozhodla o jeho riešení.

Ministerka ponúkla tri možnosti

"Hanbím sa", začala tlačovú besedu ministerka Kalavská. Podľa nej by túto kauzu v žiadnom prípade nemala riešiť verejnosť a pacient podľa nej nemá byť rukojemníkom. Kalavská tvrdí, že nemôže byť v spore arbitrom a nemôže posudzovať výkony odborníkov. Trúfa si však posudzovať morálku. Riešenie podľa nej majú odborníci hľadať spolu a pacientovi sa má ponúknuť najlepšie riešenie. Je podľa nej neakceptovateľné, ak sa na verejnosti ukazujú snímky mozgu dieťaťa, považuje to za hrubé porušenie lekárskej etiky. "Nedovolím, aby sa toto v budúcnosti niekedy opakovalo," zdôraznila. Juraj Šteňo pre kauzu skončil ako hlavný odborník ministerstva pre neurochirurgiu.

A ako to bude s chlapcom? "Toto minister riešiť nemá, je to absurdná situácia," pokračovala Kalavská s tým, že najviac je jej ľúto chlapcovej rodiny. Ministerka telefonovala s pražskou nemocnicou Motol a dohodla možný prevoz. Druhým riešením podľa nej je, aby chlapec zostal v centre a bola mu poskytnutá maximálna starostlivosť. Tretím riešením je, že pacienta prepustia a zoperujú ho tam, kde si bude rodina želať. Na základe rád odborníkov je ministerka za druhé riešenie a to ponechať pacienta v Detskej fakultnej nemocnici a operovať ho tam.

Prípad 15-ročného chlapca s nádorom na mozgu, ktorý potrebuje ďalšiu operáciu, vyvolal spor medzi neurochirurgickými pracoviskami. Rodičia chlapca prestali dôverovať Neurocentru Detskej kliniky po tom, ako odmietlo prevoz pacienta na pracovisko pre dospelých ako príliš rizikový. 

V prípade ide o spor Národného ústavu detských chorôb, Neurochirurgickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava na bratislavských Kramároch.

Spor medzi neurochirurgami

Prípad 15-ročného chlapca s nádorom na mozgu, ktorý potrebuje ďalšiu operáciu, vyvolal spor medzi neurochirurgickými pracoviskami. Rodičia chlapca prestali dôverovať Neurocentru Detskej kliniky po tom, ako odmietlo prevoz pacienta na pracovisko pre dospelých ako príliš rizikový. Mladého chlapca operovali s nálezom na mozgu ešte v júli. Je však potrebná jeho reoperácia. Musia ho však previezť medzi dvoma budovami, čo riaditeľ Národného ústavu detských chorôb Ladislav Kužela zamietol s odôvodnením, že pre chlapca bude presun medzi klinikami "priveľmi rizikový".  Matka chlapca pred médiami uviedla, že si operáciu syna želá, aj napriek tomu, že pri prevoze existuje riziko. 

Na situáciu reagovali aj neurochirurgovia z UNB. Tí adresovali ministerke Kalavskej list, v ktorom argumentujú tým, že riziko prevozu považujú za zámienku toho, aby "deti nemohli byť operované na našej etablovanej klinike s desiatkami rokov skúseností s operáciami komplikovaných detských stavov". Neurochirurgovia pripomenuli, že operácie detí na pracovisku boli od zeleného stola zastavené na jar tohto roku, keď vzniklo v NÚDCH neurocentrum, ktoré liečbu detských neurochirurgických pacientov "monopolizuje a rodičom odmieta poskytnúť súčinnosť, ak si pre svoje dieťa vyberú iného poskytovateľa".

Neurochirurg Neurochirurgickej kliniky LF UK, SZU a UNB Juraj Šteňo pre kauzu skončil ako hlavný odborník ministerstva pre neurochirurgiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok