EÚ chce bojovať proti terorizmu. Konfiškovaním majetkov

TA3 TASR
8.12.2017 20:31

Členské štáty EÚ sa dohodli na potrebe zmrazenia a konfiškácie majetku získaného z trestnej činnosti, čo je dôležitým opatrením na boj proti financovaniu organizovaného zločinu vrátane terorizmu. Uviedol to vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

EÚ chce bojovať proti terorizmu. Konfiškovaním majetkov
TASR/Jakub Kotian

Zjednoduší sa spolupráca

Javorčík po skončení dvojdňového zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné veci a spravodlivosť konštatoval, že ministri schválili všeobecný prístup k návrhu nariadenia o vzájomnom uznávaní príkazov na zaistenie a konfiškáciu majetku získaného z trestnej činnosti. Všeobecný prístup dosiahli ministri aj vo veci legislatívnych návrhov týkajúcich sa používania Európskeho informačného systému registrov trestov, ktorý sa už bude týkať aj štátnych príslušníkov tretích krajín a osôb bez štátnej príslušnosti.

"Podarilo sa dosiahnuť dohodu o tom, že databáza, kde sa evidujú odsúdení v EÚ je rozšírená už aj o občanov tretích krajín. Tiež sa zjednodušila spolupráca medzi členskými krajinami ohľadom príkazov na zhabanie a zabavenie majetku," povedal Javorčík.

Skonfiškujú nelegálne majetky

Podľa neho v Európe platí, že majetok, ktorý pochádza z trestnej činnosti, je ukrytý v iných členských krajinách a je veľmi ťažké sa k nemu dostať. Práve tieto nové opatrenia maj zjednodušiť, aby tento majetok bol zhabaný. Už aj preto, že často slúži na podporu teroristických aktivít. "Vnímame to ako významný príspevok v boji proti terorizmu," konštatoval Javorčík.

V praxi sa to môže prejaviť aj na užšej spolupráci súdnych orgánov. Ak bude na stole súdne rozhodnutie jedného členského štátu, bude oveľa jednoduchšie ho vymôcť v ďalšej členskej krajine. Na základe tohto mandátu môže predsedníctvo Rady EÚ začať rokovania s Európskym parlamentom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok