Člena Trumpovho tímu zbavili podozrení z prezradenia utajovaných informácií

TA3 TASR
8.12.2017 07:38

Etický výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu vo štvrtok zbavil obvinení predsedu snemovného výboru na kontrolu tajných služieb Devina Nunesa.

Člena Trumpovho tímu zbavili podozrení z prezradenia utajovaných informácií
SITA/AP

Začiatkom apríla tohto roku sa Nunes ocitol pod paľbou kritiky svojich kolegov, ktorí ho obvinili z porušenia etických noriem. Nunes sa toho podľa kongresmanov dopustil tým, že prezidenta USA Donalda Trumpa oboznámil s materiálmi z vyšetrovania podozrení z odpočúvania jeho volebného tímu, a to ešte pred tým, ako svoje zistenia oznámil kolegom kongresmanom.

Nunes sa potom z vyšetrovania ruskej stopy v amerických prezidentských voľbách sám stiahol. Agentúra AP upozornila, že ak sa Nunes teraz vráti k vyšetrovaniu, potom sa na čele jedného z vyšetrovacích kongresových výborov ocitne človek naklonený Trumpovi. Nunes bol totiž súčasťou Trumpovho tému, ktorý pripravoval prevzatie moci od administratívy Trumpovho predchodcu Baracka Obamu.

Vyšetrovací výbor, skúmajúci Nunesovo konanie, dospel k záveru, že informácie, ktoré prezradil, neboli predmetom utajenia, a preto nie potrebné podnikať v tejto veci ďalšie kroky. Výbor naopak kauzu uzavrie. Podozrenia, že Rusko zasahovalo do volieb prezidenta USA a údajných Trumpových kontaktov v Rusku, skúma americký Federálny úrad pre vyšetrovanie i Kongres. Rusko opakovane kategoricky odmieta podobné obvinenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok