K SaS sa pridáva známa tvár, Sulík predstavil svoju kandidátku

TA3 TASR SITA
30.9.2019 11:27

Richard Sulík na tlačovej konferencii predstavil svoj návrh kandidátnej listiny SaS do parlamentných volieb. Na prvom mieste je on ako predseda, na druhom europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá si nedávno zrušila pozastavenie členstva v strane. Na 10. mieste bude nováčik - bývalý riaditeľ Telerozhlasu Václav Mika. SaS čelí v posledných dňoch rozkolu, na Sulíkovej kandidátke tak chýba viacero starých tvárí.

Nicholsonová sa vráti. Možno

Kandidátku budú ešte schvaľovať členovia SaS na nominačnom kongrese. Podľa Sulíka je to najdemokratickejší možný spôsob, ako ju schváliť. Poukázal tiež na to, že každý člen má právo predložiť návrh kandidátky. "Tvoriť túto kandidátku bola pre mňa radosť, je tam mnoho skvelých ľudí," uviedol Sulík pred novinármi s tým, že kandidáti museli plniť dve podmienky: Sulík za nich mohol dať "ruku do ohňa" a mali by zabezpečiť aj stabilitu poslaneckého klubu.

Europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová povedala, že ak dostane v najbližších parlamentných voľbách viac preferenčných hlasov ako v roku 2016, bude to pre ňu signál, že sa má vrátiť na Slovensko. Zároveň uviedla, že ľudí čakajú tie najdôležitejšie voľby.

Tretie miesto nechal neobsadené

Miesto číslo tri na kandidátke je neobsadené. Sulík dúfa, že pozvanie napriek sporom príjme Jana Kiššová. Ak definitívne odmietne, Sulík bude mať náhradu. Predseda strany dodal, že obsadených je momentálne 145 zo 150 miest a ďalšie zaujímavé mená predstaví už čoskoro.

V súvislosti s tým, či budú na kandidátke aj členovia Demokratického jadra SaS ako Ľubomír Galko, Natália Blahová či Jozef Rajtár, opätovne zdôraznil potrebu stability poslaneckého klubu, ktorý vznikne po voľbách. Medzi 15 menami, ktoré predstavil, nie sú.

Kandidátka R. Sulíka:
1. Richard Sulík
2. Lucia Ďuriš Nicholsonová
3. (neobsadené)
4. Branislav Gröhling
5. Alojz Baránik
6. Jana Cigániková
7. Peter Cmorej
8. Karol Galek
9. Martin Klus
10. Václav Mika
11. Juraj Droba
12. Jarmila Halgašová
13. Anna Zemanová 
14. Peter Osuský
15. Ondrej Dostál

Kiššová: Len s kľúčovými saskármi

Kiššová reagovala, že nebude na kandidátke SaS, ak na nej nebudú "kľúčoví saskári". "V tak zásadných veciach, akou toto je, názory nemením, sú pre mňa otázkou hodnôt a princípov. Ak na kandidátke SaS, ktorú sme spolu budovali, nie je miesto pre kľúčových saskárov, najväčších bojovníkov proti korupcii a mafii, nie je tam miesto ani pre mňa," skonštatovala Kiššová.

Podľa jej slov je jej ľúto, že Sulík po desiatich rokoch budovania SaS stranu "takto rozčesol".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok