Získala rešpekt, má sa viac angažovať. Ako hodnotia Čaputovej 100 dní

TA3 SITA
23.9.2019 14:03

Sto dní Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade hodnotia predstavitelia mimovládnych organizácií, akademickej obce aj kultúry vcelku pozitívne.

Získala rešpekt, má sa viac angažovať. Ako hodnotia Čaputovej 100 dní
SITA/Kancelária prezidentky SR

Dôstojne reprezentuje Slovensko

Zuzana Čaputová, ktorá bola inaugurovaná na post historicky prvej prezidentky 15. júna, zaujala napríklad rektora Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavla Sováka vystupovaním na domácej politickej scéne aj v zahraničí. Otvorenosť a úprimnosť Čaputovej aj vo vzťahu k silným zahraničným partnerom ako sú Čína alebo Rusko zaujala aj spisovateľa a podporovateľa Čaputovej v predvolebnom boji, spisovateľa Michala Hvoreckého. Dôstojnú reprezentáciu Slovenska vyzdvihuje medzi iným i ombudsmanka Mária Patakyová.

Viac angažovanosti od prezidentky pri hodnotení vnútropolitickej situácie očakáva bývalá novinárka a riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Šéfka Nadácie Zastavme korupciu Petková vníma pozitívne najmä zahraničné návštevy Čaputovej. Ak vidí priestor na zlepšenie, tak na domácej scéne, kde by podľa nej mohla viac reagovať na vnútropolitické dianie.

08_ac1100ae-b2fb-3d16.jpg

„Hodnotím pozitívne predovšetkým zahraničné návštevy a jasný postoj, ktorý prezidentka komunikovala, napríklad v Maďarsku, ale aj iných krajinách. Viac by sa mohla podľa mňa angažovať pri hodnotení vnútropolitickej situácie," povedala Petková. Bývalá novinárka hodnotí kriticky aj vrátenie novely zákona o sudcoch a prísediacich označeného ako Lex Harabin naspäť do národnej rady. „Toto hodnotím kriticky, pretože prezidentka naopak nevrátila novelu volebného zákona, ktorá bola tiež do značnej miery diskriminačná," uzavrela.

Získala si primeraný rešpekt

Prezidentka za 100 dní preukázala, že si dokáže zastať svoj úrad v medzinárodnom i domácom prostredí. Takto zhodnotil doterajšie Čaputovej pôsobenie v úrade rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavol Sovák. „Podľa môjho názoru si vďaka početným zahraničným cestám, na ktorých zaujala kultivovaným, ale zároveň vyhraneným správaním, získala primeraný rešpekt. To je cenná devíza do budúcnosti," myslí si Sovák. Podľa rektora nesklamala ani na domácej politickej scéne. „Rokovania s politikmi smerovali ku konkrétnym výsledkom, cítiť zmiernenie napätia medzi najvyššími čelnými predstaviteľmi štátu. Stretnutia s občanmi majú srdečný charakter, ale pritom sa vecne drží dôvodu stretnutia. Jej vyjadrenia voči akademickej obci dávajú nádej, že bude podporovať kvalitu," dodal Sovák.

Aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová vníma prvých 100 dní Čaputovej v prezidentskom úrade veľmi pozitívne. "Vážim si jej postoje k vnútroštátnym, ale aj globálnym otázkam a dôstojný spôsob, akým ich reprezentuje u nás i v zahraničí. Mimoriadne ma teší, že pani prezidentka má veľký záujem o ochranu základných práv a slobôd. Jej ľudskoprávna citlivosť sa prejavila aj výberom priorít, či už ide o klimatické zmeny, stav súdnictva alebo ochranu seniorov. V mnohom sa tematicky prelínajú s agendou verejného ochrancu práv a som rada, že sme aj o nich spoločne diskutovali na osobnom stretnutí ešte počas prvých troch mesiacov pani prezidentky v úrade," povedala ombudsmanka. Dodala, že je zároveň veľmi vďačná, že im hlava štátu vyjadrila podporu a upozornila na dôležitosť prijímania opatrení v záujme odstraňovania porušovania ľudských práv na Slovensku.

Pozitívne hodnotí Čaputovú aj spisovateľ a jeden z jej podporovateľov v predvolebnej kampani Michal Hvorecký. Teší ho, že zvláda suverénne výkon svojej funkcie. „Je to nesmierne ťažká práca a mám dojem, že je na ňu vzdelanostne aj ľudsky dobre pripravená. Stáva sa z nej štátnička. Ale najväčšie výzvy ju ešte len čakajú,“ uviedol Hvorecký. Známeho literáta a publicistu prezidentka zaujala svojou otvorenosťou a úprimnosťou aj vo vzťahu k silným partnerom ako Čína alebo Rusku. V takýchto prípadoch zvyknú byť naši politici zbytočne bojazliví. „Má odvahu hovoriť aj o ťažkých témach a to si cením“. V tejto súvislosti je mu „trocha až ľúto, že nemôže kandidovať na premiérku“. Na Slovensku totiž máme podľa Hvoreckého „málo elít a lídrov a je vidno, že opozícii chýbajú výrazné charaktery“. Pozitívne zároveň vníma, že prvá žena republiky dáva dôraz aj na ekologické a menšinové témy.

Zuzana Čaputová porazila v druhom kole prezidentských volieb podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. Na voľbách, ktoré sa konali 30. marca, sa zúčastnilo 41,79 percenta voličov. Zuzana Čaputová získala 58,40 percenta, teda 1 056 582 platných hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta, teda 752 403 hlasov. Čaputová sa prezidentského úradu slávnostne ujala 15. júna, na poste hlavy štátu vystriedala Andreja Kisku.

Čaputová ukazuje, že bude aktívna prezidentka. Je to vidieť aj na jej zahraničných návštevách. Zhodnotil 100 dní jej pôsobenia Tomáš Koziak z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Podľa Koziaka jej zahraničné návštevy kopírujú základné body zahranično-politického smerovania Slovenska. „Navštevuje krajiny, ktoré sú nam z politického hľadiska najbližšie. Čo sa týka vnútornej politiky, išla do konfliktu so Smerom v súvislosti s už bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou. Možno teda od nej očakávať, že bude zasahovať aj do vnútropolitického diania," uviedol Koziak a dodal, že nepotrebujeme prezidenta, ktorý bude na okrasu, ale takéto, ktorý „bude využívať svoje právomoci, napríklad vystúpi pred ľuďmi a povie svoj názor na veci, ktoré sa dejú v krajine". Zásadný prešľap Čaputovej počas jej sto dní vo funkcii nenašiel.

Označil ju za nekompetentnú

Zuzana Čaputová 10. júla pred čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom Ji vyjadrila obavy z dodržiavania ľudských práv v Číne. Za jej výroky ju kritizoval predseda národnej rady Andrej Danko, podľa ktorého jej konanie, okrem iného, ohrozuje vývoz slovenského bravčového mäsa do Číny. „Ak je niečo v rozpore so základnými hodnotami, ktoré vyznávame, treba to povedať a držať sa ich. Robia to aj Česi. Netreba preceňovať vplyv Číny ako obchodného partnera. Sú dôležitejší partneri, ktorí vyznávajú podobné hodnoty ako my, napríklad krajiny EÚ. Aj tie kritizujú Čínu," povedal Koziak.

Politologička z Univerzity Komenského Darina Malová hodnotí 100 dní práce prezidentky pozitívne, pretože je „verná svojim predvolebným sľubom". Podľa Malovej našu krajinu reprezentuje dobre aj v zahraničí. „Jej samotné zvolenie bolo vo väčšine krajín EÚ hodnotené pozitívne. Myslím, že aj svojimi zahraničnými cestami sa snaží podporovať pozitívny obraz Slovenska," uviedla Malová. Politologička pozitívne vníma to, že si za cieľ dala prezentovať rómsku problematiku iným spôsobom, ako ju vykresľujú niektoré médiá. „Snaží sa ukázať organizácie či spolky, ktoré podporujú talent rómskych detí. To bol dobrý krok a mám pocit, že ona nie je ten typ človeka, ktorý bude robiť veľké vyhlásenia. Bude postupovať malými krokmi," dodala Malová.

Podľa odborníka na štátny a diplomatický protokol Jarolíma Antala je prezidentka nekompetentná. Vysvetľuje to tým, že nevyrastala ako politička. „Keď môže nadávať na Čínu, prečo nič nepovedala aj francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi o žltých vestách? Nepovedala ani slovo," uviedol Antal. Kvituje, že sa venovala téme ako Pezinská skládka a pomohla ľuďom vyriešiť ich problémy, to však neznamená, že „má reprezentovať krajinu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok