Zomrel uznávaný astronaut a vedec, Jähn bol v Nemecku hrdinom

TA3 TASR
23.9.2019 09:28

Prvý nemecký kozmonaut Sigmund Jähn zomrel vo veku 82 rokov. O deň neskôr to oznámilo Nemecké stredisko pre letectvo a kozmonautiku.

Zomrel uznávaný astronaut a vedec, Jähn bol v Nemecku hrdinom
TASR/DPA

"Nemecká kozmonautika prišla o celosvetovo uznávaného kozmonauta, vedca a inžiniera," uviedla riaditeľka DLR Pascale Ehrenfreundová. Jähn bol členom posádky, ktorá v auguste 1978 absolvovala sovietsky pilotovaný vesmírny let Sojuz 31 so štartom z kozmodrómu Bajkonur k vesmírnej stanici Saľut 6. Jähn reprezentoval bývalú Nemeckú demokratickú republiku a so sovietskym kozmonautom Valerijom Bykovským, ktorý zomrel tiež v tomto roku, strávil vo vesmíre sedem dní, 20 hodín a 49 minút.

Jähn bol v NDR veľmi populárny a považovaný za hrdinu. Napriek svojej sláve zostal po celý život skromný, za čo si vyslúžil rešpekt mnohých. "Správa o smrti Sigmunda Jähna nás hlboko zasiahla. Každé naše stretnutie bolo veľmi osobné. Naše priateľstvo totiž nebolo založené iba na kozmonautike a jeho neúnavnej podpore európskych kozmonautov. Som nesmierne vďačný za to, že som ho mohol stretnúť, a nikdy naňho nezabudnem," vyhlásil generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry Johann-Dietrich Wörner. Ulf Merbold z bývalej Nemeckej spolkovej republiky sa v roku 1983 stal druhým Nemcom, ktorý letel do vesmíru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok