Cudzie vojská môžu spôsobiť problémy, vyhlásil iránsky prezident

TA3 TASR
22.9.2019 09:52

Prítomnosť cudzích vojsk vytvára v Perzskom zálive neistotu, vyhlásil iránsky prezident Hasan Rúhání. Jeho slová zazneli krátko nato, čo Spojené štáty nariadili rozmiestnenie väčšieho počtu svojich jednotiek v tejto oblasti.

"Zahraničné ozbrojené sily môžu v našom regióne spôsobiť problémy a vyvolať neistotu," povedal Rúhání na pravidelnej každoročnej vojenskej prehliadke v prejave, ktorý vysielala naživo aj iránska televízia. Prezident zároveň uviedol, že Irán v najbližších dňoch predostrie Organizácii Spojených národov plán regionálnej spolupráce zameraný na udržanie mieru v Perzskom zálive a strategickom Hormuzskom prielive.

Napätie medzi úhlavnými nepriateľmi Iránom a Spojenými štátmi eskalovalo po ničivých útokoch na saudskoarabské ropné zariadenia zo 14. septembra, z ktorých Washington i Rijád obviňujú Teherán. Po týchto útokoch následne Spojené štáty oznámili, že "na žiadosť kráľovstva" nasadzujú v Saudskej Arábii dodatočné vojenské sily.

V nedeľnom prejave Rúhání vyzval zahraničné sily, aby sa Perzského zálivu "nedotýkali". "Ak sú úprimní, tak neurobia z nášho regiónu miesto pretekov v zbrojení," povedal iránsky prezident. "Vaša prítomnosť priniesla do tohto regiónu vždy len bolesť a utrpenie. Čím ďalej sa budete držať od nášho regiónu a našich krajín, tým viac bezpečnosti v našom regióne bude," zdôraznil Rúhání. "V týchto chúlostivých a dôležitých historických chvíľach našim susedom oznamujeme, že im podávame ruku priateľstva a bratstva," konštatoval iránsky prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok