Autá nechali doma. Do týždňa mobility sa zapojili desiatky krajín

TA3
21.9.2019 10:57

Prejdime sa spolu! Bezpečne na bicykli a pešo. Táto výzva sa stala témou Európskeho týždňa mobility, pripadajúceho na 16.-22. septembra. V roku 2019 sa do Európskeho týždňa mobility zaregistrovalo 50 krajín a 3000 miest či samospráv.

Autá nechali doma. Do týždňa mobility sa zapojili desiatky krajín
SITA/AP

Chránia prostredie

ETM vyhlasuje každý rok v danom termíne Európska komisia s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia zamerané na udržateľnú mestskú mobilitu. Tieto aktivity uzatvára 22. septembra Svetový deň bez áut. V roku 2019 sa počas ETM kladie dôraz na bezpečnú chôdzu a jazdu na bicykli, ako aj na ich výhody pre zdravie, životné prostredie či osobný bankový účet.

Od roku 2002 sa ETM uskutočňuje každý rok v stanovenom termíne ako príležitosť ukázať, ako sa mestá na európskom kontinente starajú o problematiku ochrany životného prostredia. Mestá a obce si môžu vyskúšať alternatívu trvalo udržateľnej dopravy. Motivovaním jednotlivcov, aby si zvolili niektorý z udržateľných spôsobov dopravy - napríklad hromadnú dopravu, pešiu chôdzu či bicykel - je možné znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalitu ovzdušia a urobiť mestské časti príjemnejšími miestami na život a prácu.

Do ETM sa rozrástol Svetový deň bez áut, ktorý pripadá na 22. septembra a jeho pôvodnou myšlienkou bolo, aby sa ľudia aspoň jeden deň v roku zaobišli bez áut. Na prepravu môžu využiť iné alternatívne formy prepravy, napríklad chôdzu, bicykel, prostriedky hromadnej dopravy, kolobežku alebo kolieskové korčule.

Deň bez áut

Svetový deň bez áut sa zaviedol na medzinárodnú úroveň v roku 1998. V mnohých mestách sveta počas Svetového dňa bez áut neumožňujú dostať sa motorovým vozidlom do centra, ale radnice podporujú mestskú hromadnú dopravu, používanie bicyklov vo väčšej miere a iné prostriedky. Prvá oficiálna akcia mesta bez automobilu sa uskutočnila v júni 1996 na Islande. Radnica mesta Reykjavík sa rozhodla experimentovať a zorganizovala deň bez áut.

Na európskej úrovni sa významným stal práve rok 2002, keď sa Svetový deň bez áut začlenil do Európskeho týždňa mobility. V tom roku stovky miest v Európe celý týždeň organizovali tematické podujatia zamerané na udržateľné spôsoby dopravy.

V roku 2002 sa konal ETM prvýkrát v dejinách oficiálne a už vtedy sa jeho vrcholom stal 22. september - Svetový deň bez áut. Zo Slovenska sa vtedy na podujatí zúčastnili mestá Bratislava a Košice a ako pridružené mestá Levice, Liptovský Mikuláš, Martin, Nitra, Prešov a Trenčín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok