Novela o zbraniach sa dá zneužiť, český senát ju stiahol

TA3 TASR
6.12.2017 23:07

Občania ČR, ktorí majú v legálnej držbe zbrane, ich nebudú môcť ani v budúcnosti použiť na ochranu bezpečnosti krajiny. Český Senát totiž zamietol ústavnú novelu, ktorá by to umožňovala so zdôvodnením, že by to bolo zneužiteľné.

Novela o zbraniach sa dá zneužiť, český senát ju stiahol
SITA/AP

Prerokúvanie predmetného návrhu sprevádzala v Senáte vášnivá diskusia a napätie. Popri autoroch petície proti regulácii zbraní zo strany EÚ vystúpil na zasadaní Senátu i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, známy i z prednovembrového pôsobenia v radoch pohotovostného pluku vtedajšieho Zboru národnej bezpečnosti, ktorý hájil novelu o použití zbraní. Podporil aj signatárov spomínanej petície, ktorú vraj podpísalo už 110.000 ľudí.

Veľká časť prítomných senátorov na protest opustila pri jeho vystúpení rokovaciu sieň. Informovali o tom české médiá. Naopak, sociálnodemokratický senátor Jiří Dienstbier označil úpravu za absurdnú a dodal, že môže byť potenciálne nebezpečná.

Predstava, že nejaké súkromné skupiny občanov ČR by prevzali úlohu štátu zabezpečiť celistvosť republiky, jej zvrchovanosť, hranice republiky a bezpečnosť, by podľa neho naznačovala skôr to, že štát nie je schopný zaistiť tieto úlohy. Súčasne dodal, že ústavnoprávny výbor navrhuje zamietnutie novely ústavy, čo sa napokon odrazilo aj na výsledku hlasovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok