SaS chce uľahčiť život motoristom, predstavila balíček zmien

TA3 TASR
18.9.2019 14:23

Strana Sloboda a Solidarita pripravila balíček so šiestimi návrhmi zmien pre motoristov. Cez novely viacerých zákonov na aktuálnej schôdzi navrhuje zrušiť registračnú daň z motorových vozidiel, ako aj to, aby ročná diaľničná známka platila naozaj 365 dní. Ministerstvo dopravy má k návrhom SaS určité výhrady.

Podľa rezortu je návrh odborne nepripravený

Balík opatrení tvorí šesť návrhov zákonov. Liberáli navrhujú úpravu pri ročnej diaľničnej známke, ktorá by podľa nich mala platiť celých 365 dní. Tento návrh je podľa hovorkyne ministerstva dopravy Karolíny Duckej odborne nepripravený. Rezort dopravy podľa jej slov vyhodnocuje správanie ľudí pri kúpe diaľničnej známky a pripravuje vlastné riešenie tejto problematiky. Avizovala, že ministerstvo ho predstaví v krátkom čase.

Liberáli tiež navrhujú zrušiť nálepky o výkone technickej a emisnej kontrole áut a monitorovanie pracovníkov staníc technickej kontroly a pracovísk emisnej kontroly. Chcú tiež presadiť, aby evidenčné číslo vozidla bolo viazané na majiteľa, a tiež zníženie cestnej dane pre motorové vozidlá nad 3,5 tony.

Ducká reagovala s tým, že kamery boli na STK zavedené novelou zákona, ktorá bola vypracovaná v čase, keď bola SaS koaličnou stranou. Hovorkyňa zároveň podotkla, že všetci poslanci SaS za zavedenie kamier na STK hlasovali. "Aktuálna zmena iba rozšírila ich počet, pričom zákon jasne upravuje, na aké účely sa môžu tieto záznamy použiť," spresnila Ducká s tým, že toto ustanovenie liberáli pri jeho prijímaní v parlamente nepripomienkovali. Vyzvala SaS, aby prestala politizovať túto odbornú tému.

SaS: Z registrácie sa stala progresívna daň

Poslankyňa a podpredsedníčka SaS Jana Kiššová na tlačovej besede povedala, že motoristi zaplatia každoročne na rôznych daniach a poplatkoch takmer dve miliardy eur. "Z bežnej registrácie auta sa stala doslova progresívna daň, ktorá sa úplne neodôvodnene odvíja od výkonu motora a jej výška môže byť bezmála až tritisíc eur. Motoristi rozhodne za svoje dve miliardy nedostávajú adekvátnu protihodnotu," uviedla Kiššová.

Dodala, že vo forme budovania ciest a diaľnic sa im vráti ročne len 380 miliónov eur. Jednoduché, konkrétne opatrenia podľa nej môžu motoristom uľahčiť život, znížiť administratívu a ušetriť aj peniaze. "Balíček opatrení pre motoristov obsahuje šesť jednoduchých návrhov, ktoré by išlo zaviesť veľmi rýchlo, štát by príliš veľa nestáli a uľahčili by motoristom život," poznamenala Kiššová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok