Po nečakanom odchode premiér Libanonu zvážil svoju demisiu

TA3 SITA
5.12.2017 15:26

Libanonský premiér Saad Harírí formálne odvolal svoju demisiu. Stalo sa tak po tom, čo rozhádané libanonské konkurenčné politické strany uzavreli medzi sebou dohodu. Čoho sa týkala, však nie je známe. O odvolaní demisie premiér informoval počas stretnutia vlády, ktoré sa konalo po prvý raz odvtedy, čo 4. novembra oznámil, že vo svojej funkcii končí.

Po nečakanom odchode premiér Libanonu zvážil svoju demisiu
SITA/AP

Harírí počas stretnutia oznámil, že sa vláda dištancuje od regionálnych konfliktov a vnútorných záležitostí arabských štátov. "Libanonská vláda sa prostredníctvom všetkých svojich politických zložiek dištancuje od akýchkoľvek konfliktov a vojen, ako aj vnútorných záležitostí arabských štátov, aby ochránila politické a ekonomické vzťahy Libanonu so svojimi arabskými bratmi," uviedol premiér.

Harírí šokujúco oznámil, že odstupuje z postu libanonského premiéra, počas návštevy Saudskej Arábie. Podľa libanonského prezidenta Michela Aúna bola rezignácia vynútená Rijádom. Harírí sa po oznámení demisie zdržiaval v Saudskej Arábii, odkiaľ po mediácii Francúzska vycestoval do Paríža, kde sa stretol s prezidentom Emmanuelom Macronom.

Do Libanonu sa vrátil 21. novembra. O deň neskôr po stretnutí s prezidentom Aúnom, ktorý ho požiadal, aby svoju demisiu zvážil a dal mu viac času na ďalšie konzultácie, oznámil, že rezignáciu dočasne odkladá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok