Kočner prišiel pred súd v procese roka, vytiahli naňho ďalšie správy

TA3 TASR
9.9.2019 08:14

Mariana Kočnera za prísnych bezpečnostných opatrení previezli do Bratislavy - jeho eskortu tvorilo viacero vozidiel vrátane obrneného Aligatora aj vrtuľníka. Zúčastňuje sa na "procese roka" v kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek. Hlavné pojednávanie sa už začalo. Kočner prišiel na súd trochu pochudnutý, v obleku a v sprievode svojich obhajcov.

Kočner sa rozhodol vypovedať

Prokurátor Ján Šanta v úvode pojednávania predložil súdu ďalšiu časť Kočnerovej šifrovanej komunikácie cez aplikáciu Threema. Má ísť o tretí balík správ. Kočner sa pred súdom rozhodol, že bude vypovedať a nevyužil svoje právo výpoveď odmietnuť. Na začiatku jeho monológu rozprával o tom, ako spoznal Siloša Pohanku, od ktorého neskôr získal pohľadávku voči televízii.


20190909-marian-004645348_ac1100ae-0224-8592.jpg

Pavol Rusko na pojednávanie neprišiel. Medzi verejnosť si sadol aj Štefan Agh, ktorý je obvinený z rovnakého skutku, avšak je odčlenený na samostatné konanie. V júli vypovedal pred súdom ako svedok, keď priznal komunikáciu s Kočnerom cez šifrovanú aplikáciu Threema.

Pokračovanie po niekoľkotýždňovej pauze

Hlavné pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur pokračuje po niekoľkotýždňovej pauze. Vypovedať má okrem Kočnera aj jeho spolupracovník Peter Tóth. Predseda senátu v auguste avizoval na septembrové termíny výsluch svedkov, pričom políciu požiadal aj o predvedenie Petra Tótha. Ten už mal pred súdom vypovedať, nedostavil sa však, pričom to odôvodnil obavou o svoju bezpečnosť. Pojednávacie dni v tejto kauze sú vytýčené aj na október, november a december. Miesto pojednávania na tieto termíny ešte určené nie je.

V kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti sú obžalovaní niekdajší riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a Marian Kočner. Ten je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, zatiaľ čo Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Volzovej. Podľa obžaloby Kočner spolu s Ruskom a Štefanom Aghom, ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch. Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok