Trump radikálne zmenšuje chránené územia, ťažobné firmy sa tešia

TA3 TASR
5.12.2017 06:49

Americký prezident Donald Trump podpísal v pondelok už dlhšie avizované vyhlášky o zmenšení rozlohy dvoch chránených území v štáte Utah. Tento krok vyvolal pozitívne odozvy, kritiku aj vyhrážky súdnou dohrou.

Trump radikálne zmenšuje chránené územia, ťažobné firmy sa tešia
SITA/AP

Komerčné aktivity

Trump rozhodol o zmenšení rozlohy chráneného územia Bears Ears o viac ako 80 percent a chráneného územia Grand Staircase-Escalante o približne 45 percent. Argumentoval tým, že územia vracia späť verejnosti. V chránených územiach boli totiž aktivity verejnosti obmedzené. Teraz sa tam môže realizovať ťažba nerastných surovín a dreva, ako aj iné komerčné aktivity.

Denníky Washington Post a New York Times upozornili, že ide o najväčšie skresanie rozlohy chráneného územia v histórii krajiny. "Trumpova administratíva sa tým dostala na nezmapované právne teritórium, pretože viac než polstoročie sa žiadny prezident nesnažil zmeniť chránené územie zriadené podľa zákona o historických pamiatkach z roku 1906," napísali noviny.

O rozšírenie týchto chránených území sa zaslúžili najmä prezidenti Clinton a Obama. Ich cieľom bolo ochrániť kultúru, históriu a prírodné krásy. Trump si myslí, že prekročili svoje právomoci. "Mysleli si, že prírodné zdroje Utahu by mali byť kontrolované malou skupinou byrokratov sediacich vo vzdialenom Washingtone. Mýlili sa," uviedol Trump.

Americkí Indiáni nemajú radosť

Krok šéfa Bieleho domu však viacerí chvália – ťažobné spoločnosti, konzervatívni republikánski politici, ale aj miestni obyvatelia, ktorí nesúhlasili s kontrolou federálnej vlády nad územiami, na ktorých chceli pracovať a podnikať. Mnohí ďalší ho však kritizujú, najmä ochrancovia životného prostredia a americkí Indiáni, ktorí tvrdia, že bez federálnej ochrany budú na daných územiach zničené ich historické a kultúrne pamiatky, ako napríklad kresby v skalách, posvätné pohrebiská a skalné obydlia.

"Podľa toho na ktorej strane ste, je pre vás pondelkové rozhodnutie buď o prekročení právomocí federálnej vlády, ktoré zamedzilo rozvoju na veľkom území a ktoré malo len malú podporu miestnych, alebo je to najnovší príklad americkej vlády rušiacej svoje sľuby dané americkým Indiánom a ignorujúcej ochranu životného prostredia," uviedla verejnoprávna rozhlasová stanica NPR.

Spravodajská televízia CNN označila Trumpovo rozhodnutie za historický krok a zdôraznila, že tento skalnatý kút divokého západu sa opäť stal bojiskom. Na rozdiel od minulosti však teraz bojovníci držia v rukách kufríky a súdne spisy. "Keby mohli skaly rozprávať, keby mohli pieskovce spievať. Len si predstavte príbehy, ktoré by nám povedali – o dinosauroch, lovcoch mamutov a pôvodných obyvateľoch známych ako Anasaziovia. To oni celé veky putovali južným Utahom. Dávno predtým, než americkí Indiáni najprv bojovali za svoju pôdu proti mormonským prisťahovalcom, potom proti modernému spôsobu života a teraz proti Donaldovi Trumpovi," uviedla CNN.

Patagonia proti Trumpovi

Ku kritikom sa pridal aj jeden z najväčších amerických výrobcov outdoorového vybavenia Patagonia. Na svojej webovej stránke vyhlásil, že Trump ukradol ľuďom pôdu a dočká sa za to žaloby. "Je hanbou, že len štyri percentá územia USA sú národnými parkmi. Kostarika má desať percent, Čile má tiež viac než my. Potrebujeme viac, nie menej. Táto vláda je zlo a ja nedopustím, aby zvíťazilo," povedal zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Yvon Chouinard.

Súdnu žalobu spomenuli aj americkí Indiáni z viacerých kmeňov, ako aj zoskupenia a organizácie na ochranu prírody a histórie. Predstaviteľ tamojšieho okresu Phil Lyman, zástanca Trumpovho rozhodnutia, naopak pre CNN argumentoval tým, že národné parky a chránené územia lákajú turistov a ich návaly ničia prírodu viac než kontrolovaná ťažba nerastných surovín či súkromné podnikanie.

Bears Ears a Grand Staircase-Escalante sú známe nielen rozsiahlou púštnou a skalnatou krajinou plnou kaňonov rôznych farieb, ale aj množstvom archeologických nálezísk. Washington Post upozornil, že Trumpova administratíva skúma aj ďalšie chránené územia a svoje rozhodnutie by mala oznámiť v najbližších dňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok