Záchranárom pomôže na svetelných križovatkách dômyselný systém

TASR
24.4.2012 14:05

Riešením neustálych ťažkostí zasahujúcich záchranárov pri prekonávaní cestných uzlov by sa mohol už čoskoro stať systém riadenia svetelnej križovatky s režimom prioritný smer.

Záchranárom pomôže na svetelných križovatkách dômyselný systém
SITA

Dlhoročný vedecký pracovník Katedry elektroniky Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši Bohuslav Lakota podal vlani prihlášku na patentovanie rovnomenného vynálezu.

„Bývam blízko frekventovanej svetelnej križovatky a dennodenne pozorujem neskonalé problémy a kolízie zdravotníckych, hasičských či policajných vozidiel pri úsilí čo najrýchlejšie ňou prejsť a pokračovať k miestu zásahu. Pritom o záchrane životov a obrovských materiálnych hodnôt často rozhodujú doslova sekundy,“ opísal svoj konkrétny podnet na hľadanie účinného riešenia.

V tejto súvislosti vysvetlil, že pred niekoľkými rokmi sa podieľal na konštruovaní obdobného systému pre bojové vozidlá a vrtuľníky, aby ich posádky dokázali po zameraní protivníkom určiť, z ktorého smeru im hrozí nebezpečenstvo a prijať nevyhnutné protiopatrenia. „Je to overený systém, ktorého podstata sa dá dobre aplikovať aj na tento účel,“ skonštatoval.

Do vozidla záchrannej služby namontovaný špeciálny vysielač sa aktivuje pri zapnutí zvukovej a svetelnej výstrahy prednosti v jazde. „Upravený svetelný systém križovatky identifikuje, z ktorej strany prichádza signál. Tento smer uvoľní a všetky ostatné zastaví. Po prechode vozidla záchranárov sa prepne do normálneho chodu podľa nastaveného režimu,“ pokračoval Lakota.

„Technicky je to bezproblémová a cenovo určite dostupná záležitosť. Všetky nevyhnutné súčiastky sa štandardne vyrábajú vrátane mikrovlnných antén na snímanie smeru prichádzajúceho signálu. Okrem doplnenia pár komponentmi je to len otázka preprogramovania moderných riadiacich systémov križovatiek. Nič zložité, aby to špecializovaná firma nemohla urobiť,“ dodal autor ďalších štyroch patentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok