Gajdoš verí, že vláda zvýši vojakom platy. S modernizáciou je spokojný

TA3 TASR
6.9.2019 14:31

Minister obrany Peter Gajdoš verí, že Národná rada schváli novelu zákona, ktorou sa výrazne zvyšujú platy vojakov. Dodal, že politizovanie tejto témy nikomu neprispieva. Gajdoš tiež vyhlásil, že ak má byť modernizácia armády zmysluplná, musí byť realizovaná systémovo.

Vyzdvihol nákup lietadiel

Modernizácia armády je najväčšou v histórii Slovenskej republiky. Na tlačovej konferencii to povedal minister obrany Peter Gajdoš, ktorý spolu s generálnym tajomníkom Služobného úradu ministerstva obrany Jánom Hoľkom informovali o armádnych nákupoch a opätovne deklarovali svoj úmysel zvyšovať platy vojakom.

„Trváme na tom, že ak má byť modernizácia ozbrojených síl zmysluplná, musí byť realizovaná systémovo," uviedol minister. Zopakoval, že stále postupujú v rámci Dlhodobého plánu rozvoja obrany s výhľadom do roku 2030. Z konkrétnych projektov vyzdvihol nákup dopravných lietadiel Spartan. Tie podľa neho „obnovili spôsobilosť dopravného letectva“. Spomenul taktiež nákup deviatich kusov vrtuľníkov Black Hawk, vyrokovanie nákupu stíhačiek F16 a nákup vozidiel Polaris a Tatra.

Navrhli zvýšenie

Témou tlačovej konferencie boli aj platy vojakov. Tie navrhol rezort obrany zvýšiť, vzhľadom na to, že od roku 2006 nerástli okrem valorizácie. Minister zopakoval, že rovnakú možnosť majú aj iné rezorty. "Verím, že pre vyššie platy našich vojakov získame podporu v Národnej rade SR naprieč politickým spektrom a nikto z tejto témy nebude vytĺkať politický kapitál,“ dodal.

„Podplukovník, ktorý je lekár alebo podplukovník, ktorý robí na štábe alebo podplukovník, ktorý velí brigáde má ten istý plat, bez akejkoľvek možnosti zmeny jeho osobného ohodnotenia alebo naviazania na funkčný výkon jeho práce," doplnil Hoľko. Dodal, že zmena má dosiahnuť tú istú úroveň, akú majú iné ozbrojené zložky, kde je súčasťou platu tarifná trieda, osobné ohodnotenia, príplatok za riadenie a iné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok