Hurikán Dorian spustošil Bahamy, z trosiek vytiahli ďalšie telá

TA3 TASR
5.9.2019 06:52

Počet obetí hurikánu Dorian na Bahamách zvýšili tamojšie úrady na najmenej 20 mŕtvych. Po tom, ako záchranári vytiahli telá ďalších obetí z trosiek, to oznámil bahamský minister zdravotníctva Duane Sands.

Záchranári pokračujú

"Začíname mať jasnejší obraz o stratách na životoch, aspoň na (skupine ostrovov) Abaco, a stratách na životoch na (ostrove) Grand Bahama," povedal Sands pre miestnu rozhlasovú stanicu. Bilancia obetí sa podľa neho týka týchto zmienených ostrovov, minister však tiež upozornil, že záchranné a pátracie operácie pokračujú, pričom prehľadávanie zaplavených domov sa len začína.

baham2_ac1100ae-9450-d1e0.jpg

Organizácia Spojených národov medzitým oznámila, že na Bahamách potrebuje po ničivom hurikáne približne 70.000 ľudí okamžitú pomoc, prevažne vo forme potravín, pitnej vody, liekov a ubytovania, informovali agentúry AFP a AP. Svetová organizácia uvoľnila zo svojho fondu pre núdzové situácie milión dolárov na pomoc týmto ľuďom, uviedol námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Mark Lowcock novinárom v New Yorku počas telefonátu z bahamskej metropoly Nassau, kde sa stretol s bahamským premiérom Hubertom Minnisom.

Zničil tisícky domov

Hurikán Dorian je najsilnejšou búrkou v záznamoch, aká zasiahla Bahamy. Najhoršie postihol ostrovy Abaco a ostrov Grand Bahama v severnej časti súostrovia, ktoré zasiahol v nedeľu ako mohutný hurikán piatej kategórie. Nad Bahamami sa takmer zastavil, čo tam zhoršilo záplavy a škody spôsobené vetrom, a zoslabol na druhú kategóriu, kým sa v utorok začal pohybovať smerom na sever.

Červený kríž už predtým uviedol, že Dorian zničil najmenej 13.000 domov. Pobrežná stráž USA v stredu oznámila, že od sformovania hurikánu zachránila 61 ľudí, pričom pokračuje v operáciách v regióne.

Znova zosilnel

Počas prechodu k juhovýchodnému pobrežiu USA hurikán znova zosilnel a zaradili ho tak opätovne do tretej z celkovo piatich kategórií. Oznámili to americkí meteorológovia. Národné centrum pre hurikány v Miami uviedlo, že Dorian sprevádzal vietor so stálou rýchlosťou do 185 kilometrov za hodinu. Centrum hurikánu sa o 23.00 miestneho času (5.00 h SELČ) nachádzalo približne 168 kilometrov južne od mesta Charleston v Južnej Karolíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok