Ľudský život by sa mohol predĺžiť na 140 rokov, tvrdí vedec

TA3 TASR
4.12.2017 09:58

Inovácie v oblasti odďaľovania následkov starnutia by mohli predĺžiť ľudský život až na 140 rokov. Tvrdí to izraelský vedec Chajim Kohen z Bar-Ilanovej univerzity, ktorého cituje agentúra DPA.

Ľudský život by sa mohol predĺžiť na 140 rokov, tvrdí vedec
ČTK/Tetra Images/Tetra Images

"Zatiaľ čo v minulosti zomieralo 70 percent ľudí na infekcie, dnes zomiera 70 percent ľudí na ochorenia zo staroby. Ak dokážeme zregulovať samotný proces starnutia, dokážeme zvýšiť i maximálnu dĺžku života," uviedol Kohen. Jeho výskumný tím v decembrovom čísle odborného časopisu The Journals of Gerontology publikoval štúdiu, v ktorej sa uvádza, že kým priemerná dĺžka ľudského života sa za uplynulé storočie vďaka inováciám v liečbe chorôb výrazne zvýšila, maximálna dĺžka ľudského života desiatich percent najstaršej populácie relatívne stagnuje na približne 115 rokoch.

Kohen a jeho kolegovia zároveň analyzovali príčiny úmrtia ľudí od roku 1900, pričom zistili, že väčšina úmrtí súvisí s vekom - a nie s infekciami, ako tomu bolo predtým. Izraelskí vedci vykonali stovky pokusov, ktoré boli priamo zamerané na proces starnutia u kvasiniek, červov, múch a hlodavcov, pričom zistili, že ich maximálna dĺžka života sa trvalo zvyšovala.

Výskumný tím tvrdí, že keby sa podobné postupy zmierňovania následkov starnutia aplikovali aj u ľudských jedincov, ich maximálna dĺžka života by sa zvýšila o 30 percent. Kohen dúfa, že jeho výskum povedie k expanzii zdravého života ľudstva. "Naším cieľom je, aby ľudia zostali dlhšie zdraví, a nie iba to, aby žili dlhšie," zakončil.

Témy: Chajim Kohen
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok