Čína ohlásila odvetné clá na americký tovar. Spor sa stupňuje

TA3 TASR
23.8.2019 16:22

Obchodná vojna medzi Pekingom a Washingtonom sa stupňuje. Čína ohlásila odvetné clá na americký tovar v hodnote 75 miliárd dolárov. Platiť by mali už od septembra.

Eskalácia obchodnej vojny

Čínska Štátna rada uviedla, že sa rozhodla zaviesť clá vo výške 5 % až 10 % na tovary z USA v hodnote 75 miliárd USD (67,67 miliardy eur) v dvoch krokoch s platnosťou od 1. septembra a od 15. decembra. Od 15. decembra tiež začne platiť clo na americké autá vo výške 25 % a na autosúčiastky vo výške 5 %.

Uvedené opatrenia sú odpoveďou na eskaláciu obchodnej vojny. Americký prezident Donald Trump začiatkom augusta prekvapivo ukončil prímerie a pohrozil, že od začiatku septembra uvalí clá vo výške 10 % na ďalšie čínske tovary v celkovej hodnote 300 miliárd USD. Jeho administratíva neskôr posunula zavedenie ciel na niektoré tovary do decembra, aby nemali negatívny vplyv vianočnú nákupnú sezónu. Niektoré tovary boli zo zoznamu úplne vyňaté.

"Čína bola v odpovedi na opatrenia USA nútená prijať odvetné opatrenia," uviedla Štátna rada. Dodala, že USA by mali dodržiavať to, na čom sa dohodli prezidenti Si Ťin-pching a Donald Trump na stretnutí v Osake, a spolupracovať s Čínou na ukončení obchodných sporov. Čína a USA by mali pokračovať v obchodných rokovaniach začiatkom septembra.

Trump: Hľadajte alternatívu

Na krok Číny reagoval aj americký prezident Donald Trump. Americké akcie totiž začali padať po tom, čo na Twitteri uviedol, aby si firmy z USA začali hľadať náhradu za operácie v Číne. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average sa o 17.25 h SELČ nachádzal so stratou 358,30 bodu alebo 1,36 % na úrovni 25.893,94 bodu, keď predtým bol mínuse až o 400 bodov. Širší index S&P 500 klesol o 1,5 % a technologický Nasdaq Composite o 1,7 %. Akcia Apple padla o 3,6 %, akcie firiem Nvidia a Broadcom o vyše 3 % a Caterpillaru o 2,8 %.

"Naším skvelým americkým firmám sa týmto nariaďuje, aby si okamžite začali hľadať alternatívy za Čínu, vrátane návratu domov a výroby našich produktov v USA," napísal Trump na Twitteri. Takisto opäť tvrdo kritizoval šéfa centrálnej banky Jeroma Powella.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok