Delegáti na nemeckom zjazde si zvolili nové vedenie

TA3 TASR
2.12.2017 21:17

Pravicovopopulistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) si zvolila za svojich spolupredsedov europoslanca Jörga Meuthena a šéfa svojho poslaneckého klubu v Spolkovom sneme Alexandra Gaulanda.

Delegáti na nemeckom zjazde si zvolili nové vedenie
SITA/AP

Delegáti zjazdu AfD v Hannoveri v úvode zamietli návrh na to, aby mala strana len jedného predsedu. V následnom turbulentnom súboji o stranícke vedenie neuspel líder berlínskej organizácie AfD Georg Pazderski, ktorý je pokladaný za predstaviteľa umiernenejšieho krídla strany. Meuthen získal bez protikandidáta 72 percent hlasov. Predsedom AfD je už od roku 2015 a má početných priaznivcov medzi pravicovými nacionalistami v strane napriek svojej liberálno-ekonomickej minulosti. Až donedávna stranu viedol spolu s Frauke Petryovou, ktorá z AfD odišla po septembrových parlamentných voľbách kritizujúc prílišné extrémistické tendencie v strane.

Gauland, ktorého tiež podporuje nacionalistické krídlo, obsadí post uvoľnený Petryovou po tom, ako ho zvolili za nového spolupredsedu v treťom kole 68 percentami hlasov. Predošlí uchádzači, Pazderski a Doris von Saynová-Wittgensteinová, nezískali v prvom a druhom kole dostatočnú podporu a svoju kandidatúru preto stiahli. Voľba nového vedenia AfD je stredobodom víkendového zjazdu tejto strany v severonemeckom Hannoveri, sprevádzanom demonštráciami a protestmi, v dôsledku ktorých sa jeho sobotňajší začiatok oneskoril.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok