Správy, ktoré sa šíria o Trumpovi, sa napokon ukázali ako falošné

TA3 ČTK
2.12.2017 18:48

Americké pravicové médiá ostro kritizujú redakciu televízie ABC News. Jej novinári priniesli falošnú správu o bývalom bezpečnostnom poradcovi Bieleho domu. Podľa ABC Michael Flynn vyšetrovateľom povedal, že ho prezident Donald Trump prinútil rokovať s ruskými predstaviteľmi. Túto informáciu Biely dom odmieta. Nepotvrdil ju ani Federálny úrad pre vyšetrovanie, ktorý preveruje zasahovanie Ruska do americkej predvolebnej kampane.

Americký prezident Donald Trump prvýkrát verejne vystúpil k dramatickej kauze svojho bývalého poradcu Michaela Flynna, ktorý sa priznal, že klamal vyšetrovateľom FBI o svojich kontaktoch s ruským veľvyslancom z minuloročného decembra. Prezident na twitteri napísal, že všetky Flynnove činy v osudnej dobe boli v súlade so zákonom. Zvláštne vyšetrovateľ FBI Robert Mueller Flynna obvinil z klamstva úradom, ktorého sa dopustil tento rok v januári pri výsluchu o telefonátoch s vtedajším ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakem. Flynn, neskôr Trumpov bezpečnostný poradca, s ruským diplomatom hovoril dvakrát koncom minulého decembra, okrem iného o reakcii Ruska na vlani vyhlásenú americkú sankciu.

Flynn, bývalý armádny generál, pôsobil ako bezpečnostný poradca Bieleho domu necelé štyri týždne. Trump ho vo februári vyhodil s odôvodnením, že o svojich stykoch s Kisljakom klamal viceprezidentovi Mikeovi Penceovi. Povedal mu totiž, že s ruským veľvyslancom o amerických sankciách nehovoril. "Musel som generála Flynna vyhodiť, pretože klamal viceprezidentovi a FBI. K týmto klamstvám sa priznal. Je to hanba, pretože jeho činy počas prechodného obdobia (teda po novembrovom zvolení a pred januárovou inauguráciou Trumpa) boli v súlade so zákonom. Nebolo čo skrývať!," napísal prezident na sociálnej sieti Twitter. Americké médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje z Bieleho domu napísali, že Trumpa informácie o obvinení Flynna veľmi rozrušili. V piatok, kedy bol v Bielom dome na návšteve líbyjský premiér Faiz Sarrádž, sa prezident novinárom vyhol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok