Exporadca Bieleho domu sa priznal ku klamlivým výpovediam pre FBI

TA3 TASR
1.12.2017 16:27

Bývalý poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michael Flynn sa pred súdom priznal k nepravdivej výpovedi pre americký Federálny úrad pre vyšetrovanie ohľadom rozhovorov s ruským veľvyslancom. Kontaktovať veľvyslanca mu mal nariadiť zať Donalda Trumpa.

Nariadil mu to Trumpov zať

Bývalému poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaelovi Flynnovi údajne v decembri 2016 nariadil kontaktovať ruského veľvyslanca zať Donalda Trumpa Jared Kushner. Informoval o tom spravodajský server NBCNews.com s odvolaním sa na dva zdroje s prístupom k záznamom vyšetrovania.

Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller obvinil Michaela Flynna z vedome nepravdivých výpovedí pre americký Federálny úrad pre vyšetrovanie ohľadom rozhovorov s ruským veľvyslancom. Flynn na súdnom pojednávaní vo Washingtone vyhlásil, že rokovaním s bývalým ruským veľvyslancom v decembri 2016 ho poveril "vysokopostavený člen Trumpovho tranzičného tímu".

Flynn je prvým členom administratívy Donalda Trumpa a štvrtým spojeným s jeho prezidentskou kampaňou, ktorí čelia obvineniam v rámci vyšetrovania možného spolčenia sa členov Trumpovho tímu s ruskou vládou. Vyšetrovanie vedené osobitným vyšetrovateľom Robertom Muellerom sa tiež týka možného vyhýbania sa spravodlivosti a finančných zločinov.

Zintenzívňujú vyšetrovanie

Trumpovho bývalého šéfa kampane Paula Manaforta a jeho zástupcu Ricka Gatesa obžalovali minulý mesiac - obaja sa vyhlásili za nevinných. Poradca Trumpovej kampane pre zahraničnú politiku George Papadopoulos priznal vinu z nepravdivej výpovede pre FBI ohľadom kontaktov s osobami spojenými s ruskou vládou.

CNN konštatuje, že obvinenie proti Flynnovi je prvým v Muellerovom vyšetrovaní, ktoré sa týka niekoho z Trumpovho Bieleho domu, a je najnovším signálom, že osobitný vyšetrovateľ zintenzívňuje svoje vyšetrovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok