Nová taktika al-Káidy sťažuje zabraňovať jej útokom

TASR
24.4.2012 08:40

Nová taktika al-Káidy - zameranie sa na "samotárov" - sťažuje západným spravodajským službám zabraňovať teroristickým útokom, tvrdí riaditeľ Kanadskej bezpečnostnej spravodajskej služby (CSIS) Richard Fadden.

Nová taktika al-Káidy sťažuje zabraňovať jej útokom
SITA

Presun taktiky al-Káidy na "individuálny džihád" spôsobuje problémy, domnieva sa Fadden: samotárski útočníci sa podľa neho ťažko odhaľujú - nepatria totiž k väčšej sieti, ktorá môže pritiahnuť pozornosť.
"Keď máte jednotlivca, ktorý s nikým nehovorí, potrebujete buď šťastie, čo sa niekedy stáva, alebo to, aby urobili chybu," povedal Fadden v noci nadnes výboru kanadského Senátu pre boj proti terorizmu. Citovala ho agentúra Reuters.

Al-Káida sa podľa neho rozhodla, že bude nabádať na samostatnú prípravu útokov, pretože je pre ňu v súčasnosti príliš náročné uskutočniť veľké operácie, ako boli teroristické útoky v USA z 11. septembra 2001.
Kanada - spolu so špionážnymi službami v USA, vo Francúzsku, v Nemecku a Austrálii - pracuje na tom, aby lepšie pochopila to, čo motivuje samostatných útočníkov, uviedol Fadden.

Jedným z príkladov "samotára" bol podľa neho Mohamed Merah, ktorý v marci zabil v južnom Francúzsku sedem ľudí. Meraha, ktorý zomrel pri prestrelke s políciou, podľa jeho slov inšpirovala al-Káida.
Fadden sa domnieva, že počet "sólových" útokov sa bude zvyšovať, pričom k ich hlavným hnacím silám patrí časopis "Inspire", ktorý sa predstavuje ako publikácia v Jemene sídliacej odnože al-Káidy na Arabskom polostrove.

Časopis, ktorý kedysi zverejnil článok nazvaný "Vyrobte si bombu v kuchyni vašej mamy", poskytuje veľmi presné inštrukcie, ako spôsobiť čo najväčšie škody.
Šéf CSIS dodal, že jedným zo spôsobov, ako odhaliť samotárov ešte pred útokom, je veľmi pozorne sledovať internet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok