Smeráci sú podľa Nicholsonovej nesvojprávni, kollárovci si počkajú

TA3 SITA
30.11.2017 15:27

Poslanci Smeru sú podľa podpredsedníčky NR SR Lucie Nicholsonovej bandou nesvojprávnych politikov, ktorá podľahla vydieraniu premiéra Roberta Fica. Hnutie Sme rodina podľa podpredsedu poslaneckého klubu Petra Pčolinského počká na konkrétny návrh, ktorý Smer predloží.

Smeráci sú podľa Nicholsonovej nesvojprávni, kollárovci si počkajú
SITA/Diana Černáková

Premiéra považuje za lobistu

Ako povedala Nicholsonová v reakcii na návrh Smeru ako zmraziť platy politikov, poslanci Smeru by mali vrátiť občianske preukazy. „Pod tlakom akéhokoľvek lobistu sú schopní spraviť čokoľvek, aj našpiniť si do úst. Fico nie je nič iné, ako lobista,“ vyhlásila s tým, že SaS je za systémové riešenie, ktorým by boli platy ústavných činiteľov upravené. Zmrazenie platov však takým opatrením nie je. Liberáli sú napríklad pripravení diskutovať o zdanení paušálnych náhrad pre poslancov.

Podpredsedu SNS Antona Hrnka na celej kauze zmrazovania mrzí, že od roku 1989 sa nestalo, aby premiér takýmto spôsobom komentoval rozhodnutie poslancov parlamentu, ktorý je najvyšším zákonodarným orgánom štátu a jeho poslanci vykonávajú mandát slobodne. Na otázku, čo hovorí na najnovší návrh Smeru povedal: "To je ich problém, nech novelizujú, čo chcú“.

Neprípustný spôsob

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár zdôraznil, že jeho strana nepolemizuje o zvyšovaní alebo nezvyšovaní platov ústavných činiteľov. „My hovoríme, že pre nás je neprípustný ten spôsob, ktorý si pán premiér pre riešenie tejto dôležitej otázky zvolil. Práve preto ma teší, že sa približujeme k systémovému riešeniu. Dnešné vyjadrenia klubov koaličných strán boli konštruktívne, ale považujem ich len za prvý krok. Druhým krokom musí byť stretnutie, respektíve rokovanie, ktoré som na svojom brífingu avizoval už v stredu,“ uviedol Bugár.

Hnutie Sme rodina podľa podpredsedu poslaneckého klubu Petra Pčolinského počká na konkrétny návrh, ktorý Smer predloží. „V každom prípade sme proti zvyšovaniu platov pre politikov. Dúfame, že sa táto populistická téma, ktorú Fico každoročne zneužíva, raz a navždy vyrieši,“ povedal Pčolinský.

Platy poslancov by sa tento rok mali zmraziť cez novelu zákona o dani z príjmov. Dnes sa na tom zhodol parlamentný poslanecký klub Smeru-SD, ktorý sa s týmto návrhom bude uchádzať o podporu koalície i opozície. Platy politikov by sa mali zmraziť cez pozmeňovací návrh k novele zákona. Novinárov o tom na tlačovej besede informoval predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč. Zároveň informoval, že Smer-SD chce čo najskôr predložiť návrh nového zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, v ktorom chce odstrániť deformáciu platov politikov, ale aj manažérov štátnych firiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok