Sprísnime kontrolu zbraní a migrácie, navrhol Trump demokratom

TA3 TASR
5.8.2019 14:23

Americký prezident Donald Trump navrhol, aby sa republikáni aj demokrati dohodli na sprísnení kontroly predaja zbraní a spojili to s jeho reformou v oblasti migrácie.

Čaká ich spolupráca?

"Republikáni aj demokrati sa musia spojiť a zaviesť prísne posudzovanie spôsobilosti držiteľov zbraní a prípadne túto legislatívu skombinovať s nevyhnutne potrebnou imigračnou reformou," napísal na Twitteri Trump. Americký prezident by mal prehovoriť k obyvateľom USA v súvislosti s dvoma víkendovými ozbrojenými útokmi v Texase a v Ohiu, pri ktorých prišlo celkovo o život 29 ľudí.

"Nikdy nesmieme zabudnúť na nich (na tieto obete) a ani na mnohých, ktorých takýto osud postihol v minulosti," povedal prezident. Dodal, že z tragických udalostí v Texase a v Ohiu musí vyjsť niečo "dobré, ak nie skvelé". Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu, v ktorej má väčšinové zastúpenie Demokratická strana, vo februári schválila zákon o kontrole zbraní zahŕňajúci aj zmeny v oblasti posudzovania spôsobilosti na získanie strelnej zbrane. Zákon však nenašiel podporu v Senáte, v ktorom majú prevahu Trumpovi republikáni.

Biden: Rétorika Trumpa prispieva k nenávisti

Bývalý viceprezident USA Joe Biden vyhlásil, že rétorika prezidenta Donalda Trumpa prispieva k nenávistným násilným útokom. Reagoval tak na dva najnovšie incidenty, ku ktorým došlo počas víkendu. V sobotu zastrelil 21-ročný Patrick Crusius v nákupnom stredisku v meste El Paso v štáte Texas 20 ľudí a 26 zranil. O 13 hodín neskôr sa odohrala ďalšia streľba pred barom v meste Dayton v štáte Ohio, kde útočník zabil deväť ľudí vrátane svojej sestry a 27 zranil.

Biden vyhlásil, že chce odstrániť typ zbraní, ktoré boli použité v posledných masakroch. Ako píše DPA, narážal zjavne na poloautomatické pušky AR-15. Dodal však, že USA by mali zlepšiť opatrenia súvisiace so zbraňami a hovoriť aj o nenávisti, ktorá podľa neho tieto útoky podnecuje. "Faktom je, že belošskí nacionalisti, belošskí šovinisti (a ich) extrémne ideológie sa rozširujú a v Amerike zakoreňujú," vyhlásil Biden.

Vo svojom emotívnom prejave ďalej odsúdil niektoré z Trumpových kontroverzných vyjadrení. "Ak sa Oválna pracovňa stane bezpečným prístavom pre šírenie nenávisti, legitimizuje tak extrémizmus na území celej krajiny," povedal Biden a dodal, že hoci podľa neho Trump za spomínané útoky nie je osobne zodpovedný, jeho slová majú výrazný dosah.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok