Nezmysel, hovorí Kaliňák. Prepojenia Smeru a Kočnera odmietol

TA3 TASR
1.8.2019 16:40

Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák odmieta prepojenia medzi Smerom-SD a podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Ak by ovládal políciu, nemohol byť podľa jeho slov obviňovaný z viacerých káuz ešte pred vraždou novinára a za bývalého vedenia polície.

Nezmysel, hovorí Kaliňák. Prepojenia Smeru a Kočnera odmietol
SITA/Branislav Bibel

O polícii, SIS či prokuratúre

Povedal to v súvislosti s medializovanými informáciami o komunikácii Mariana Kočnerom s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom o polícii, SIS či prokuratúre. "Ani nevieme, s kým si vlastne esemeskoval. To nie je štátom monitorované odpočúvanie, ktoré bolo zákonom schválené, v ktorom viete identifikovať, kto je kto," skonštatoval Kaliňák. Faktom podľa neho ostáva, že ani on, ani nikto iný zo Smeru-SD tam jasné prepojenie nemá.

Článok Denníka N o komunikácii podnikateľa označil za nezmysel. Považuje za signifikantné, že keď sa v radoch opozície prevalí problém, objaví sa snaha zakryť ich kauzy inými. Poukázal na skúsenosti lídra koalície Progresívne Slovensko a Spolu Michala Trubana s užívaním drog. Zdôraznil, že obvinenia voči Kočnerovi padli už v auguste 2017, za bývalého vedenia polície. "Samotný Denník N informoval ešte v lete 2017, to znamená pred dvoma rokmi, dávno pred vraždou, o tom, že Marian K. je obvinený v ďalších kauzách, ďalšie sa vyšetrujú. Ten istý denník teraz píše, že o rok neskôr riadil celú políciu," poznamenal.

Poslanec parlamentu Dušan Jarjabek neberie podľa vlastných slov medializovanú komunikáciu vážne, považuje ju za súčasť volebnej kampane. "Pripravuje sa mediálna bomba, ktorá zatrasie mediálnym priestorom. Smeruje to k tomu, aby Smer-SD stratil čo najviac percent," povedal.

Správy s údajmi zavraždeného novinára

Podľa medializovaných informácií mal Kočner komunikovať s Bödörom o SIS, polícii, ale aj prokuratúre a prideľovaní konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom. Bödör mal pre neho zabezpečovať lustrácie novinárov. Kočner je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Podľa zverejnenej komunikácie mal Kočner v októbri 2017 poslať bývalému novinárovi a príslušníkovi SIS Petrovi Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára.

Kočner mal mať ambície aj v politike. Denník N informoval, že mal záujem konať v prospech strany Smer-SD a po vražde Kuciaka mal o budúcnosť strany obavy. Denník sa opiera o zápis policajta, ktorý analyzoval prepis komunikácie medzi Bödörom a Marianom Kočnerom. Informuje tiež, že Kočner mal záujem o trestné stíhanie a diskreditáciu advokáta Daniela Lipšica, poslancov národnej rady Igora Matoviča a Borisa Kollára, a exprezidenta Andreja Kisku. Mal mať aj vlastné politické ambície so stranou Cieľ.

Časť tejto komunikácie predložil senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V kauze sú obžalovaní Marian Kočner a niekdajší riaditeľ televízie Pavol Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok