Trump chce označiť Antifu za teroristickú organizáciu. Sú chorí, tvrdí

TA3 TASR
28.7.2019 16:18

Americký prezident Donald Trump uvažuje o označení ultraľavicovej skupiny Antifa za teroristickú organizáciu.

Trump chce označiť Antifu za teroristickú organizáciu. Sú chorí, tvrdí
SITA/AP

"Uvažuje sa o vyhlásení Antify - radikálnych ľavicových šialencov, ktorí udierajú ľudí (a to len nebojovníkov) do hláv bejzbalovými palicami - za závažnú teroristickú organizáciu (spolu s MS-13 a ďalšími)," napísal Trump v noci na nedeľu na sociálnej sieti Twitter. "Zľahčilo by to polícii vykonávať svoju prácu," tweetoval ďalej šéf Bieleho domu.

Trump už viackrát kritizoval túto ultraľavicovú organizáciu - napríklad nedávno na zhromaždení v Severnej Karolíne nazval jej členov "chorými, zlými ľuďmi". Rezolúciu vyzývajúcu na označenie Antify za teroristickú organizáciu predložili v polovici júla republikánski senátori Ted Cruz a Bill Cassidy. Senátori opísali členov tohto hnutia ako "teroristov, maskovaných násilníkov a surovcov, ktorí 'bojujú proti fašizmu' skutočným fašizmom".

Ako príklad svojho tvrdenia použili Cruz a Cassidy útok na konzervatívneho novinára Andyho Ngoa na demonštrácii v oregonskom meste Portland z konca júna, na ktorej sa zrazili ľavicoví a pravicoví demonštranti. Organizácia MS-13, ktorú Trump vo svojom tweete spomenul jedným dychom s Antifou, je skratka pre medzinárodný zločinecký gang Mara Salvatrucha, pôsobiaci predovšetkým v Spojených štátoch, Salvádore a Hondurase.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok