Letisko na Bali obnovilo prevádzku, domov sa vracajú tisícky turistov

TA3 TASR
29.11.2017 08:21

Medzinárodné letisko na indonézskom ostrove Bali, ktorý je obľúbenou turistickou destináciou, po dva a pol dni opäť obnovilo svoju prevádzku, prerušenú v dôsledku pokračujúcej erupcie sopky Agung.

Priestor nad letiskom je čistý

Prevádzka letiska sa vrátila do normálu v stredu o 15.00 h miestneho času (08.00 h SEČ). Hovorca letiska vysvetlil, že stĺp popola, ktorý sopka vychrlila do výšky 7600 metrov, začal vietor odnášať južným a juhovýchodným smerom od Agungu. Priestor nad letiskom je tak "čistý" a umožňuje štarty a pristávanie lietadiel.

Agentúra Reuters informovala, že kvôli sopke letisko na Bali v utorok neprijalo 443 lietadiel letiacich na vnútroštátnych a medzinárodných linkách. Iné letiská v oblasti - napr. Surabaya na ostrove Jáva - však vyjadrili pripravenosť prijímať odklonené lety a prebookovať cestujúcim ich letenky.

Evakuovali ľudí

Sopka Agung (3142 m) je najvyšším vrchom na Bali. Nachádza sa v severovýchodnej časti ostrova približne 70 kilometrov od letiska. Aj v stredu stúpal z jej krátera dym a lávový popol. Úrady nariadili evakuáciu okolo 100.000 ľudí z bezprostrednej blízkosti sopky. Indonézsky prezident Joko Widodo upozornil, že "nebezpečenstvo nepominulo". Apeloval na ľudí v sopkou ohrozenej oblasti, aby odišli z nebezpečnej zóny v blízkosti hory do bezpečia.

Posledný veľký výbuch sopky Agung nastal v roku 1963, keď prišlo o život približne 1100 ľudí. Indonézia leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi. Na indonézskych ostrovoch sa nachádza viac ako 130 činných sopiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok