Zelenského strana Sluha národa obsadí v parlamente väčšinu

TA3 SITA
24.7.2019 00:54

Strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vysoko zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách a obsadí v parlamente nadpolovičnú väčšinu kresiel. Vyplýva to z takmer úplných výsledkov volieb, ktoré v utorok večer po spočítaní 98,54 percenta odovzdaných hlasov zverejnila ukrajinská Ústredná volebná komisia.

Zelenského strana Sluha národa obsadí v parlamente väčšinu
SITA/AP

253 zo 450 kresiel

Strana Sluha ľudu, odvodzujúca svoj názov od rovnomenného televízneho seriálu, v ktorom hral Zelenskyj hlavnú rolu, získala 43 percent v boji o 225 parlamentných kresiel, o ktorých sa rozhodovalo pomerným systémom, a k tomu 176 z celkového počtu 199 kresiel v jednomandátových obvodoch. Dokopy bude teda Sluha ľudu disponovať až 253 z celkového počtu 450 parlamentných kresiel.

Na druhom mieste skončilo s veľkým odstupom zoskupenie Opozičná platforma - Za život, ktoré získalo 13 percent hlasov celonárodne plus 19 kresiel z jednomandátových obvodov. Spolu bude mať tento subjekt 44 poslancov. Ide o proruskú a euroskeptickú koalíciu pod vedením oligarchu Viktora Medvedčuka, blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý je aj krstným otcom jeho dcéry.

Do parlamentu sa ešte dostali tri ďalšie strany - Všeukrajinské združenie Otčina expremiérky Julije Tymošenkovej, ktoré bude mať 25 poslancov, Európska solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka, ktorá bude mať tiež 25 poslancov, a liberálna proeurópska strana Hlas, ktorú založil spevák ukrajinskej rockovej kapely Okean Elzy Svjatoslav Vakarčuk. Tá bude disponovať dvadsiatimi parlamentnými kreslami. Zvyšné kreslá obsadili nezávislí kandidáti, kandidujúci v jednomandátových obvodoch.

Skončil mimo parlamentu

Mimo parlamentu skončili obe nacionalistické strany, ktoré majú blízko ku krajnej pravici, teda Všeukrajinský zväz Sloboda a Radikálna strana, a tiež strana súčasného premiéra Volodymyra Hrojsmana Ukrajinská stratégia.

Zelenskyj tesne po nedeľňajšom volebnom víťazstve vyhlásil, že jeho hlavnými prioritami bude ukončenie vojny na východe Ukrajiny s proruskými separatistami podporovanými Moskvou, a boj proti korupcii. "Hlavné priority pre nás, a pre každého Ukrajinca, sú zastavenie vojny, návrat našich zajatcov (držaných Ruskom) a víťazstvo nad korupciou, ktorá sa naďalej na Ukrajine drží," povedal Zelenskyj. Prezident tiež avizoval, že by chcel, aby parlament, ktorý z týchto volieb vzíde, zrušil poslaneckú imunitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok