KĽDR odpálila smerom na východ ďalšiu balistickú raketu

TA3 TASR SITA
28.11.2017 20:54

Severná Kórea neprestáva provokovať medzinárodné spoločenstvo. Vypálila ďalšiu balistickú raketu. Letela z provincie Južný Pchjongjang asi 50 minút smerom na východ a dopadla do Japonského mora. Hovorca vlády v Tokiu uviedol, že provokatívne správanie sa KĽDR prestávajú akceptovať. Dnes by mala mimoriadne zasadnúť aj bezpečnostná rada OSN.

Raketa skončila v mori

Severná Kórea potvrdila, že otestovala novú medzikontinentálnu balistickú raketu. Štátna televízia označila test za úspešný a oznámila, že zbraň s názvom Hwasong-15 je "značne" silnejšia ako doterajšie strely dlhého doletu, ktoré testovali. Raketa je údajne schopná dosiahnuť hlboko do USA.

Kórejská ľudovodemokratická republika otestovala balistickú raketu podľa informácií amerického Pentagónu v stredu nadránom o 03:30 kórejského štandardného času (19:30 SEČ predchádzajúceho dňa). Podľa juhokórejskej armády raketu Severokórejčania vystrelili z oblasti severne od ich metropoly Pchjongjang, letela 960 kilometrov a spadla do Japonského mora. Išlo o prvý test rakety od 15. septembra, kedy Severná Kórea vystrelila ponad severné Japonsko balistickú raketu stredného doletu.

Japonsko a Južná Kórea test odsúdili, pričom druhá menovaná krajina naň reagovala vlastným raketovým testovaním. Na správy o novej balistickej rakete už reagoval aj americký prezident Donald Trump, ktorý zatiaľ len ostro skonštatoval "Postaráme sa o to". Neskôr počas dňa by sa mala v súvislosti s najnovším testom KĽDR stretnúť aj Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov.

Najnovší test prišiel niečo viac ako týždeň po tom, čo prezident USA Donald Trump opätovne Severnú Kóreu znova zaradil na americký zoznam štátnych podporovateľov terorizmu v rámci svojej "kampane maximálneho tlaku", zameranej na izoláciu Pchjongjangu pre jeho nukleárne a raketové programy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok