Košický U.S. Steel ide prepúšťať vo veľkom, prácu stratia tisícky

TA3 SITA
19.7.2019 14:51

S cieľom zlepšiť finančné postavenie firmy v piatok vedenie U.S. Steel Košice oznámilo, že v období do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v U.S. Steel Košice a jej dcérskych spoločnostiach o 2 500 ľudí.

Košický U.S. Steel ide prepúšťať vo veľkom, prácu stratia tisícky
TASR

Chcú prežiť

Vo vyhlásení to uviedol prezident USSK James E. Bruno. „Prijímame toto rozhodnutie po starostlivom zvážení toho, že musíme konať, aby sme ochránili naše podnikanie a zostali konkurencieschopní. Sme si vedomí, že toto rozhodnutie bude mať dopad na tisíce rodín v regióne, tak v súvislosti s priamymi i nepriamymi pracovnými miestami. Zodpovednosť za budúcnosť firmy nám prikazuje prispôsobiť sa vzniknutej situácii a zaručiť prežitie U. S. Steel Košice,“ uviedol Bruno.

V posledných týždňoch zaznelo viacero oznamov o zatváraní oceliarskych prevádzok. Podľa európskeho združenia výrobcov ocele EUROFER ide o 2,6 milióna pracovných miest priamo alebo nepriamo ovplyvnených krízou v oceliarstve. "U. S. Steel Košice prijal a naďalej prijíma opatrenia na kontrolované znižovanie nákladov. V druhej polovici mesiaca jún sme oznámili znižovanie výroby železa a ocele odstavením jednej z troch vysokých pecí. Po dohode s odborovou organizáciou pracujeme už druhý mesiac v štvordňovom pracovnom týždni," informovala spoločnosť.

Európska komisia podľa prezidenta spoločnosti napriek ich výzvam a argumentom, zaslaných asociáciou EUROFER a aj priamo vládami členských krajín EÚ, zatiaľ nezareagovala na prudko sa zhoršujúcu situáciu, aby bránila jednotný férový trh. Začiatkom júla Európska komisia dokonca povolila o päť percent viac importov. Situácia na trhu s oceľou sa za posledné týždne nezmenila k lepšiemu. Z krajín mimo EÚ je možné dovážať oceľové výrobky v ešte väčších množstvách, prevyšujúcich doterajšie rekordné úrovne a pritom sa na túto oceľ nevzťahujú environmentálne požiadavky EÚ. Výsledkom je záplava produktov na trhoch EÚ a tlak na neustále znižovanie ich cien, zatiaľ čo výrobný sektor EÚ je na pokraji recesie a dopyt po oceli klesá, upozorňuje James E. Bruno. V košickom U.S. Steele pracuje takmer 12 tisíc zamestnancov a podnik patrí do nadnárodnej korporácie U.S. Steel.

Ministerstvo hospodárstva reagovalo

Ministerstvo hospodárstva SR vníma krok spoločnosti U.S. Steel Košice predovšetkým ako dôsledok aktuálnej situácie na trhu a dovozu lacnej ocele zo štátov mimo EÚ, ktoré nemusia plniť prísne európske emisné normy. Situáciu súčasne podľa rezortu zhoršuje enormný nárast cien emisných povoleniek a elektriny v celej EÚ. Keď USA zvýšili dovozné clá, zahraniční výrobcovia zvýšili tlak na dovoz do EÚ.

Slovensko dlhodobo podľa rezortu hospodárstva kritizuje a namieta, že Európska komisia nedostatočne chráni svoj trh a svojich výrobcov vystavuje nekalej konkurencii. "Doteraz prijaté opatrenia sú neúčinné a z dlhodobého pohľadu ohrozujú európske oceliarstvo. Budeme naďalej v tlaku na EK pokračovať. Ministerstvo hospodárstva a vláda dlhodobo s U.S. Steel Košice ako významným zamestnávateľom komunikuje a hľadá riešenia situácie," informoval rezort v reakcii.

Jedným z riešení môže byť podľa ministerstva vyššia kompenzácia cien elektrickej energie v závislosti od možností štátneho rozpočtu. Aktuálny vývoj však súčasne naznačuje aj celkové ochladenie ekonomiky a s tým súvisiaci pokles objednávok. Do budúcnosti si to bude zrejme vyžadovať podľa rezortu hospodárstva zavedenie podporných a stimulačných nástrojov na úrovni jednotlivých štátov, ale na aj európskej úrovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok