Čína chce investovať aj na Slovensku, vyhlásil premiér na summite

TA3 TASR SITA
27.11.2017 14:43

Čína by chcela vidieť prosperovať celú Európu. Preto chce investovať aj v našom regióne. Vyhlásil to čínsky premiér Li Kche-Čiang počas návštevy Budapešti. Na summite krajín strednej a východnej Európy sa stretol aj s predsedom slovenskej vlády Robertom Ficom. Ten vyhlásil, že vzťahy Slovenska a krajiny draka sa po roku ochladenia normalizujú.

Ochladenie po stretnutí s dalajlámom

Vzťahy Slovenska s Čínou sa po roku ochladenia normalizujú. SR začala spolupracovať s Čínou v železničnej preprave tovaru, spolupracuje v oblasti ciel, požiadala o urýchlenie udeľovania certifikátov kvalitných slovenských potravín určených na vývoz a oživuje sa spolupráca aj v oblasti energetiky.

Povedal to v Budapešti po šiestom summite vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD).
Podľa jeho slov po roku ochladených politických a hospodárskych vzťahov s Čínou, čo bolo spôsobené súkromným stretnutím prezidenta Andreja Kisku s tibetským duchovným vodcom dalajlámom, sa veci opäť vracajú do normálu. "Pociťujeme to na oživení záujmu Číny o Slovensko, čo naozaj vítam, pretože nie je možné hazardovať s takýmto strategickým partnerom do budúcnosti," dodal Fico.

Informoval, že v priebehu pondelka bude mať možnosť ešte absolvovať aj krátke bilaterálne stretnutie s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom, čo vníma ako potvrdenie tohto nového trendu, že sa vzťahy vracajú do normálnych koľají.
"Mne na tom osobitne záleží, pretože Čína je pre nás perspektívna destinácia," podčiarkol slovenský ministerský predseda.

Dúfa, že si nájdeme svoje miesto

Posilňovanie spolupráce medzi východnou Európou a Čínou je súčasťou procesu expandujúcej globalizácie, povedal čínsky premiér Li Kche-čchiang na summite v Budapešti. Predseda čínskej vlády zároveň poznamenal, že globálny import jeho krajiny v najbližších piatich rokoch bude v hodnote zhruba 8 bil. USD.

"Dúfame, že krajiny strednej a východnej Európy si nájdu svoje miesto v tomto objeme a rozšíria svoju prítomnosť na obrovskom čínskom trhu," konštatoval Li Kche-čchiang na ekonomickom fóre, ktoré je súčasťou summitu. Jednou z hlavných tém summitu je iniciatíva "Novej Hodvábnej cesty" zameranej na posilnenie obchodu medzi Áziou, Afrikou a Európou.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v nedeľu povedal, že Čína a 16 krajín na summite podpíšu 23 dohôd o spolupráci, pričom Maďarsko v pondelok vyhlási tendre na rekonštrukciu železnice medzi Budapešťou a Belehradom. Tento projekt z veľkej časti financuje Čína.

Do skupiny krajín 16+1 patria okrem Číny Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Čierna Hora, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko.

Šéfa čínskej vlády privítal Orbán

Predseda čínskej vlády priletel s delegáciou do maďarského hlavného mesta v nedeľu popoludní. Na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta ho privítal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Počas štvordňovej návštevy čínskeho hosťa, v rámci ktorej sa koná aj obchodné a finančné fórum, začali v Budapešti platiť sprísnené bezpečnostné opatrenia a viaceré dopravné obmedzenia. Okolie Reťazového mosta (Lánchíd) polícia úplne uzatvorila.

Význam formátu SVE16 + Čína spočíva v posilňovaní vzájomnej spolupráce a dialógu. Slovensko podporuje konkrétne projekty v oblasti investícií, vedy a výskumu s dôrazom na posilnenie vývozu európskych krajín do Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok