Dosiahli sme, čo sme chceli, vyhlásil Lajčák po stretnutí OBSE

TA3 SITA
9.7.2019 16:59

23 ministrov zahraničných vecí účastníckych štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa počas neformálneho stretnutia vo Vysokých Tatrách zhodlo na potrebe a dôležitosti tejto organizácie. Uviedol to minister zahraničných vecí a súčasný úradujúci predseda OBSE Miroslav Lajčák počas tlačovej konferencie po skončení stretnutia.

Podľa ministra prináša konkrétne výsledky

Počas dvoch dní sa na ňom zišli zástupcovia 56 účastníckych štátov OBSE, z toho 23 ministrov zahraničných vecí, 11 štátnych tajomníkov a zhruba 300 delegátov. Slovenský minister vyjadril mimoriadnu spokojnosť s priebehom stretnutia. „To, čo sme chceli dosiahnuť, sa nám podarilo dosiahnuť, to znamená, mali sme ozajstný dialóg, ministri sedeli po celú dobu v miestnosti, počúvali sa a reagovali na seba,“ uviedol. Zároveň dodal, že hoci neformálne ministerské schôdzky nie sú pre predsednícku krajinu povinné, Slovensko sa ju rozhodlo zorganizovať. „Bolo pre nás dôležité, aby sme vytvorili prostredie pre naozajstnú politickú diskusiu o práci OBSE, o tom ako ju skvalitniť a takisto o mieste OBSE v systéme medzinárodných organizácií,“ povedal Lajčák.

Slovenský minister zhrnul svoje hlavné postrehy z diskusie do štyroch bodov. Prvým je to, že nikto z ministrov nespochybnil potrebu a miesto OBSE. Ďalším, že OBSE funguje a každodenne prináša konkrétne výsledky pre ľudí. „Počuli sme mnoho príkladov, ako misie OBSE, ktorých je v účastníckych krajinách 16, spolupracujú s vládami pri budovaní právneho štátu, pri budovaní slobodného a férového volebného systému a v mnohých ďalších otázkach,“ uviedol Lajčák. Veľa sa podľa neho hovorilo aj o pomoci štruktúrovaného dialógu pri riešení otázok mieru, bezpečnosti, ale aj o význame autonómnych inštitúcií, ako je Úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva, ktorý je najvyššou autoritou pri monitorovaní volebných procesov. Rovnako spomenul Vysokého komisára pre otázky národnostných menšín či predstaviteľa OBSE pre slobodu médií. „Sú to nástroje, ktoré nemá žiadna iná medzinárodná organizácia. Panovala zhoda, že nepotrebujeme vymýšľať nové nástroje ani mechanizmy, ale potrebujeme viac politickej vôle, aby sme lepšie využívali tie, ktoré máme,“ dodal minister.

Lajčák v ďalšom bode tlmočil aj všeobecné uznanie, že žiadna krajina nemôže čeliť osamote súčasným zložitým výzvam, ako je napríklad terorizmus či kontrola zbrojenia. Tie podľa jeho slov potrebujú spoločné riešenia, regionálne, aj multilaterálne. „Všetci ministri skonštatovali, že OBSE neoperuje vo vákuu, ale je súčasťou systému medzinárodných organizácií, a že našou snahou nesmie byť, aby sme s nimi súťažili či robili paralelné aktivity, ale aby sme ponúkli práve to, čo iné organizácie môžu potrebovať a od nich si vzali to, čo nemáme my,“ uviedol.

Mimoriadne dôležitý bol podľa Lajčáka najmä posledný bod, a teda, že stretnutie ukázalo možnosť dialógu. „Počas rokov, ktoré sa venujem diplomacii, so znepokojením sledujem, že sa priestor pre dialóg zmenšuje,“ poznamenal. Stretnutie v Tatrách bolo podľa jeho slov výnimkou, ministri si neplánovali žiadne bilaterálne rokovania počas schôdzky, hovorili tiež voľne bez papiera a viedli skutočný dialóg.

Vrcholné podujatie budeme hostiť v decembri

Generálny tajomník OBSE Thomas Greminger pripomenul, že počas stretnutia sa ministri zamerali na úlohy OBSE pri zabezpečovaní stability v Európe i za jej hranicami. Ako počas konferencie podotkol, OBSE buduje mosty, politické, ale aj iné. „Úlohou OBSE je riešiť problémy spoločne pre dobro všetkých. Čo sa týka vzťahov medzi štátmi, je to zodpovednosť všetkých, aby ich riešili a predchádzali im,“ uviedol. Poukázal pri tom na situáciu v Luhansku a ďalších oblastiach Ukrajiny.

Podujatie sa koná v polovici tohtoročného slovenského predsedníctva. Jeho hlavnou témou je "Od minulých aktivít k prevencii v budúcnosti: miesto OBSE v zaisťovaní stability v Európe a za jej hranicami". Hlavným zámerom tohto stretnutia bolo viesť otvorenú diskusiu o tom, ako lepšie využívať nástroje OBSE a hovoriť o aktuálnych výzvach, ktorým organizácia čelí. Diskusia sa zamerala na oblasti, ktoré si Slovensko vytýčilo aj ako svoje priority v rámci predsedníctva v OBSE, a to je prevencia a riešenie konfliktov, efektívny multilateralizmus a relevancia OBSE v súčasnom svete. Slovensko ako predsedajúca krajina OBSE kládlo osobitný dôraz na pomoc ľuďom postihnutých konfliktmi. Počas prvého polroka venovalo mimoriadnu pozornosť taktiež situácii na Ukrajine a v jej okolí. Na závery tohto stretnutia nadviaže decembrové zasadnutie Ministerskej rady OBSE na Slovensku, ktorá bude zároveň vrcholným predsedníckym podujatím. Organizácia združuje 57 účastníckych krajín z troch kontinentov, všetky jej rozhodnutia sú prijímané konsenzom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok