Tradičná levočská púť pokračuje, omše sa zúčastnila aj Čaputová

TA3 TASR
5.7.2019 18:40

V Levoči sa začali schádzať ľudia na tradičnú Levočskú púť, ktorá sa koná na Mariánskej hore. Omša bola venovaná svätým Cyrilovi a Metodovi, na ktorej sa zúčastnila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentka si odkaz dvoch vierozvestcov pripomenula v Levoči. Na sociálnej sieti sa poďakovala účastníkom. "Vraciam sa práve domov z Mariánskej hory nad Levočou. Som rada, že som si mohla pripomenúť odkaz svätého Cyrila a Metoda práve na tomto mieste v spoločenstve ľudí. Ďakujem za vrelé prijatie a účastníkom Levočskej púte želám hlboký duchovný zážitok," uviedla Čaputová.

Slováci si počas štátneho sviatku pripomínajú kresťanských vierozvestcov svätého Cyrila a svätého Metoda. Príchod Slovanov na súčasné územie Slovenska sa datuje minimálne od začiatku 6. storočia. Program Levočskej púte sa začal v nedeľu (30. 6.). Otváracia odpustová svätá omša je na programe v sobotu (6. 7.) o 17.00 h, celebrovať ju bude levočský dekan Mons. František Dlugoš. Polícia upozorňuje, že ročne sa na Mariánskej púti zúčastňuje takmer pol milióna pútnikov. Dopravné obmedzenia v Levoči začnú platiť v sobotu (6. 7.) od 6.00 h, predpokladaný čas ich ukončenia je v nedeľu (7. 7.) o 16.00 h.

Levočská púť sa každoročne koná v neogotickom kostole na Mariánskej hore, ktorá tvorí dominantu historickej Levoče. Počtom pútnikov je najväčšou slovenskou pútnickou akciou, na ktorej sa pravidelne stretávajú veriaci rímskokatolíckeho aj gréckokatolíckeho vyznania. Najväčšia púť sa v Levoči uskutočnila v roku 1995, keď sa na jej zúčastnil aj pápež Ján Pavol II. a na Mariánsku horu prišlo viac ako 650.000 pútnikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok